Podzimní dort s jablky a dýní

Podzimní dort s jablky a dýní

Jednoduchý dort s chutí dýně vám vykouzlí úsměv na rtech i když bude venku škaredé počasí. Uvidíte, že bude stačit jen jedna ochutnávka a nebudete se ho moci nabažit, takže ho vyzobete do posledního drobečku a rádi se k němu budete vracet.

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 3 jablka
  • 250 g hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce mleté skořice
  • 1 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 100 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce

Postup:

  • Pro začátek si připravíme velkou pánev, ve které rozpustíme máslo.
  • Jakmile začne pěnit, přihodíme oloupaná a na kostky nakrájená jablka.
  • Necháme je vařit několik minut, aby byla měkká.
  • Zasypeme je 3 lžícemi hnědého cukru a za stálého míchání necháme cukr zkaramelizovat.
  • Nakonec přidáme 1/2 lžíce skořice, promícháme a odstavíme, aby jablka vychladla.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů, formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme hnědý cukr, máslo a sůl.
  • Pomocí elektrického šlehače dobře promícháme, aby se utvořily drobné kousky.
  • Odměříme si 2/3 hrnku směsi a zatím odložíme stranou.
  • V míse nám zůstane zbývající směs, do které přidáme dýňové pyré, zakysanou smetanu, moučkový cukr, skořici, zázvor, nové koření, muškátový oříšek a jedlou sodu.
  • Důkladně promícháme a poté po jednom zašleháme vejce. Nakonec ještě jednou promísíme a nalijeme do připravené formy.
  • Na povrch těsta rozprostřeme karamelizovaná jablka a ta zasypeme směsí z hrnečku, kterou jsme si dali předtím na stranu.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 1 hodinu.
  • Špejlí vyzkoušíme, jestli je těsto propečené a poté vyjmeme z trouby a necháme 20 minut odpočinout.
  • Poté vyklopíme na mřížku, aby dort úplně vychladl, ale není problém ho podávat i teplý.
Luxusní dýňová buchta s jablky a skořicí.
Zdroj: https://vintagekitchennotes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.