Jednoduchý dort s chutí dýně vám vykouzlí úsměv na rtech i když bude venku škaredé počasí. Uvidíte, že bude stačit jen jedna ochutnávka a nebudete se ho moci nabažit, takže ho vyzobete do posledního drobečku a rádi se k němu budete vracet.
Ingredience:
- 150 g másla
- 3 jablka
- 250 g hnědého cukru
- 1 polévková lžíce mleté skořice
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek dýňového pyré
- 100 ml zakysané smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžička jedlé sody
- 2 vejce
Postup:
- Pro začátek si připravíme velkou pánev, ve které rozpustíme máslo.
- Jakmile začne pěnit, přihodíme oloupaná a na kostky nakrájená jablka.
- Necháme je vařit několik minut, aby byla měkká.
- Zasypeme je 3 lžícemi hnědého cukru a za stálého míchání necháme cukr zkaramelizovat.
- Nakonec přidáme 1/2 lžíce skořice, promícháme a odstavíme, aby jablka vychladla.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů, formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme hnědý cukr, máslo a sůl.
- Pomocí elektrického šlehače dobře promícháme, aby se utvořily drobné kousky.
- Odměříme si 2/3 hrnku směsi a zatím odložíme stranou.
- V míse nám zůstane zbývající směs, do které přidáme dýňové pyré, zakysanou smetanu, moučkový cukr, skořici, zázvor, nové koření, muškátový oříšek a jedlou sodu.
- Důkladně promícháme a poté po jednom zašleháme vejce. Nakonec ještě jednou promísíme a nalijeme do připravené formy.
- Na povrch těsta rozprostřeme karamelizovaná jablka a ta zasypeme směsí z hrnečku, kterou jsme si dali předtím na stranu.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 1 hodinu.
- Špejlí vyzkoušíme, jestli je těsto propečené a poté vyjmeme z trouby a necháme 20 minut odpočinout.
- Poté vyklopíme na mřížku, aby dort úplně vychladl, ale není problém ho podávat i teplý.