Pohanka patří mezi nejzdravější neobilné potraviny vůbec. Proč bychom se tedy neměli vyhýbat její konzumaci? Zde je několik důvodů:
- je bezlepková
- má vysoký obsah hořčíku, mědi, železa a fosforu
- je skvělým zdrojem vlákniny
- reguluje hladinu cukru v krvi
- má vysoký podíl bílkovin
- zpomaluje stárnutí
Co budeme potřebovat
- 250 g pohanky
- 125 ml vody
- 125 ml mandlového mléka
- Lžička skořice
- Lžička vanilkového extraktu
- Med (javorový sirup)
Postup
- Pohanku si pod studenou vodou propláchneme a necháme jí okapat
- Do hrnce poté přidáme okapanou pohanku, vodu, mandlové mléko, skořici a vanilku
- Vše v hrnci přivedeme k varu
- Poté teplotu ztlumíme a hrnec přikryjeme pokličkou
- Takto vaříme asi 10 minut
- Když se voda s mlékem vstřebají, hrnec sundáme ze sporáku a přikrytý hrnec necháme takto dalších 5-10 minut odpočívat
- Do uvařené pohanky přidáme med a promícháme
Toto množství pohanky by mělo stačit na normální 4 porce.
Tento jednoduchý a rychlý recept na kaši z pohanky je skvělý jako příloha pro slané pokrmy. Vyzkoušejte ho například s receptem na kuřecí maso na kari nebo jako přílohu k receptům na zapečené mleté maso.