Pohankový chléb

Pohankový chléb

Upéct chleba od nuly nemusí být vůbec tak složité, jak se na první pohled zdá? Tento nadýchaný chléb z pohanky zvládnou i úplní začátečníci. Pohanková mouku dodává tomuto vydatnému pečivu výživnost a ořechovou chuť. Navíc je přirozeně veganský!

INGREDIENCE

  • 2 lžíce lněné mouky
  • 7 lžic vody
  • 1 a ¾ šálku hladké mouky
  • ½ šálku pohankové mouky
  • ¼ šálku psyllia
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 a ¼ lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • ½ lžičky soli
  • ⅓ šálku olivového oleje
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 a ½ šálku neslazeného mandlového mléka, teplého
  • ¼ šálku slunečnicových semínek

POSTUP

  1. Formu na chléb vyložíme pečicím papírem.
  2. Dáme stranou.
  3. V malé míse smícháme lněnou mouku a vodu, a necháme 5 minut stát, aby se z nich stala gelovitá hmota.
  4. V mixéru prošleháme mouku, psyllium, prášek do pečiva, droždí, cukr a sůl.
  5. Přidáme zbývající ingredience a šleháme do hladka. (Směs bude lepkavá.)
  6. Těsto vložíme do připravené formy a  rozetřeme mokrou stěrkou.
  7. Posypeme semínky, přikryjeme a necháme na teplém místě 45–60 minut kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
  8. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  9. Když těsto vykyne, odkryjeme a vložíme do trouby na 45–50 minut.
  10. Chléb by měl být hotový, když po poklepání zní dutě a zvenčí je kůrka.
  11. Před krájením na 16-18 plátků necháme těsto úplně vychladnout na mřížce.
  12. Chléb zůstane čerstvý až 3 dny, když je uložen ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
Nakrájený chléb z pohanky na dřevěném prkýnku. Vedle něj je položený nůž.
www.nourishingniki.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.