Rozmanité asijské polévky jsou díky svým výrazným chutím i aroma oblíbené po celém světě.
Když se řekne rýžové nudle, tenké plátky hovězího masa, koriandr, rybí omáčka a limetka, většině lidí se správně vybaví jedna tradiční vietnamská polévka.
Inspirujte se našimi recepty na polévku pho!
Výhodou je, že dnes nemusíte nikam cestovat, a přesto si ji můžete vychutnat.
Vyzkoušejte nejen vietnamskou, ale i čínskou či thajskou variantu!
Naše recepty
Několik zajímavostí o polévce pho
Tato tradiční vietnamská polévka s rýžovými nudlemi je i v našich končinách již několik let velmi oblíbená. Mnoho z nás si ale není jisto, jak se vlastně ono „pho“ správně vyslovuje. Originálu nejpodobnější varianta je „fu“. Mimochodem slovo „pho“ je ve skutečnosti názvem plochých dlouhých rýžových nudlí, které jsou součástí polévky. Postupem času se ale tento název ustálil i pro polévku jako takovou.
Kořeny tohoto pokrmu sahají na začátek dvacátého století do vietnamské provincie Nam Định. Původně tuto polévku Vietnamci konzumovali překvapivě k snídani, aby jim dodala energii na celý den. Dnes se ale konzumuje kdykoli. Klasická varianta je založena na hovězím vývaru. V průběhu let se polévka rozšířila nejen po celém Vietnamu, ale i do jiných zemí a tradiční receptura začala být různě obměňována. Důkazem jsou i naše rozmanité recepty na polévku pho, například s kuřecím masem či krevetami.
Polévka pho se tradičně podává v polévkových miskách s hůlkami a polévkovou lžící. A jak se má správně jíst? Nejprve hůlkami vmíchejte do vývaru rozmanité přílohy, především koření a bylinky, které mu dodají další chuť. Pak střídavě hůlkami jezte nudle, maso a zeleninu, zatímco lžící jezte vývar.