Tato zářivě fialová polévka má bohatou a zemitou chuť díky čerstvé řepě a pálivému křenu. Podávejte navíc s další zakysanou smetanou jako skvělý oběd či večeři.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 500 g brambor, oloupaných a nasekaných
- 750g červené řepy, oloupané a nasekané
- 600ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 100 ml zakysané smetany
- 4-5 lžíc křenu
- malá hrst kopru (volitelně)
Postup
- Na velké pánvi zahřejte polovinu olivového oleje.
- Přidejte cibuli a na mírném ohni ji za stálého míchání jemně povařte, asi 5 minut, dokud nezměkne.
- Přidejte brambory a červenou řepu a za stálého míchání vařte 3-4 minuty.
- Přilijte kuřecí nebo zeleninový vývar a 500 ml vody.
- Přiveďte k varu a poté částečně zakryjte pokličkou na 20–25 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Rozmixujte s polovinou zakysané smetany do hladka.
- Dochuťte solí a mletým černým pepřem a podle chuti přidejte křen.
- Podávejte se zbývající zakysanou smetanou a ozdobte koprem.