Při přípravě této varianty polévky využijete překvapivě i ředkvičkové listy. Jejich chuť se zde skvěle snoubí s bazalkou a pažitkou.
Ingredience
- 3 středně velké lilky
- 1 cibule
- 1 vejce
- 150 g rýže
- 80 g strouhaného parmazánu
- 1000 ml zeleninového vývaru
- čerstvá bazalka
- čerstvá petrželka
- 1 PL olivového oleje
- sůl, pepř
Postup
- Baklažány omyjte, oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
- Kostičky vložte do cedníku, osolte a nechte alespoň 30 minut „vyplakat“.
- V mezidobě oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, rovněž bazalku a petrželku nasekejte nadrobno.
- Lilek opláchněte a nechte okapat.
- V hrnci na třech lžících olivového oleje osmahněte cibuli, bazalku a petrželku.
- Když cibule zesklovatí, přidejte kostičky lilku.
- Za stálého míchání restujte přibližně 10 minut.
- Přilijte teplý zeleninový vývar, ochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu.
- Přisypejte rýži a vařte přibližně 15 minut, až bude rýže měkká.
- Vejce a strouhaný parmazán rozšlehejte v misce a těsně před podáváním ho vmíchejte do polévky v hrnci.
Tato polévka z lilku a chutná skvěle především s jakýmkoli opečeným pečivem.
Z lilku lze uvařit nejen lahodnou polévku. Inspirujte se naším receptem na lilkovou pomazánku.