Při přípravě této varianty polévky využijete překvapivě i ředkvičkové listy. Jejich chuť se zde skvěle snoubí s bazalkou a pažitkou.
Ingredience:
- 3 svazky ředkviček
- 2/3 šálku ředkvičkových listů
- 2 šalotky
- 1 brambor
- 3 šálky kuřecího vývaru
- 1/2 šálku mléka
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1/4 šálku nasekaných lístků čerstvé bazalky
- 3 PL nasekané čerstvé pažitky
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 1 PL citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 3 PL másla
- sůl, pepř
Postup:
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a přidejte do něj nakrájenou šalotku.
- Za občasného míchání nechte šalotku zesklovatět, přibližně 3 minuty.
- Přidejte na čtvrtky nakrájené ředkvičky a brambory, vše osolte a opepřete.
- Za častého míchání vařte přibližně 5 minut.
- Přilijte kuřecí vývar a mléko a přiveďte k varu a následně vařte, dokud zelenina nezměkne, přibližně 15 minut.
- V mezidobě si v míse smíchejte nakrájené ředkvičkové listy, bazalku, pažitku, olej, citronovou kůru a šťávu, a prolisovaný česnek.
- Takto vytvořené ředkvičkové pesto dejte stranou.
- Polévku přendejte do kuchyňského robota a rozmixujte ji do podoby krému.
- Polévku následně uložte na alespoň 2 hodiny do ledničky.
- Před podáváním polévku dochuťte zeleným ředkvičkovým pestem a ozdobte plátky ředkviček.
Ředkvičková polévka s natí chutná skvěle především s čerstvým pečivem.
Skvělým pomocníkem nejen pro přípravu ředkvičkových krémů je kuchyňský robot. Pokud nevíte, jak si elektrický šlehač s mixérem vybrat, podívejte se na náš velký srovnávací test.