Tato vydatná polévka se připravuje z jednoduchých surovin jako je červená čočka, cibule, česnek, mrkev a řapíkatý celer. Dochucuje se kmínem, citronem a koriandrem a výsledkem je luxusní hřejivá polévka, kterou si zamiluje celá rodina!
INGREDIENCE
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 2 oloupané mrkve
- 3 řapíky řapíkatého celeru
- 4 nasekané stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky mletého kmínu
- 6 šálků zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1,5 šálku červené čočky
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 4 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
POSTUP
- Mrkev, cibuli a řapíkatý celer nakrájejte na kostičky.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
- Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu a za občasného míchání restujte do změknutí (asi 5 minut).
- Přidejte česnek a restujte další minutu.
- Dále přidejte rajčatový protlak, kmín a vařte, dokud se kmín nerozvoní (asi 2 minuty).
- Vmíchejte čočku a vývar.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte částečně zakryté 30 minut nebo dokud se čočka neuvaří a zelenina nezměkne.
- Přidejte citronovou šťávu a koriandr.
- Před podáváním ochutnejte a dochuťte podle potřeby.