Polévka z kmínu a kokosového mléka

Polévka z kmínu a kokosového mléka

Tato krémová kokosová polévka s kmínem a sladkou mrkví potěší vaše chuťové buňky, zejména díky kombinaci aromatického oleje a pečeného česneku, jímž je na závěr dochucená.

Co budeme potřebovat

Na polévkový zaklad

  1. 3 lžíce řepkového oleje
  2. Střední cibule (nakrájená na malé kostičky)
  3. 340 g mrkve (nakrájené na kolečka)
  4. Lžička soli
  5. Lžička čerstvě mletého černého pepře
  6. Lžíce mletého čerstvého zázvoru
  7. Lžíce mletého česneku
  8. Plechovka plnotučného kokosového mléka
  9. 500 ml zeleninového vývaru
  10. 2 lžičky garam masala
  11. ½ lžičky jemného chilli prášku
  12. Hrst čerstvého koriandru

Na kmínový olej

  1. 2 lžíce řepkového oleje
  2. Lžička semínek kmínu
  3. Stroužek česneku (nakrájený na tenké plátky)

Postup

  1. Ve středním hrnci si zahřejeme 3 lžíce řepkového oleje na střední teplotu
  2. Přidáme cibuli a mrkev a za občasného míchání vaříme po dobu 10 až 15 minut, dokud cibule nebude měkká a zesklovatělá a mrkev snadno propíchneme vidličkou
  3. Zeleninu dochutíme ½ lžičkou soli a černým pepřem
  4. Snížíme teplotu na nízkou a vmícháme zázvor s česnekem
  5. Vaříme 2 až 3 minuty, dokud se zázvor s česnekem nerozvoní a nezměknou
  6. Vmícháme kokosové mléko, zeleninový vývar, garam masalu, chilli prášek a další ½ lžičky soli
  7. Zvýšíme teplotu na středně vysokou a polévku přivedeme k varu
  8. Když se polévka začne vařit, teplotu snížíme na nízkou a za občasného míchání vaříme dalších 10 minut
  9. Polévku stáhneme z plotny a necháme 5 minut odstát, dokud lehce nevychladne
  10. Poté pomocí ručního ponorného mixéru opatrně polévku rozmixujeme přímo v hrnci
  11. Rozmixovanou polévku, podle chuti dochutíme solí a černým pepřem, a pokud je polévka příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem nebo vodou
  12. Na kmínový olej si v malé pánvi nebo kastrolu zahřejeme 2 lžíce oleje
  13. Jakmile se olej začne lesknout, přidáme semínka kmínu
  14. Jakmile začne kmín praskat, přidáme na plátky nakrájený česnek
  15. Kmín a česnek vaříme na pánvi, dokud česnek nezačne zlátnout
  16. Okamžitě stáhneme pánev z ohně a nalijeme kmínový olej do malé žáruvzdorné misky
  17. Polévku rozdělíme do servírovacích misek a do každé ½ až 1 lžičku kmínového oleje
  18. Ozdobíme čerstvým koriandrem a kmínovou polévku si vychutnáme křupavým chlebem

Na křupavý chléb je nejlepší si ještě namazat nějkou výraznou pomazánku. Vytvořte si jednu z těchto romadúrových pomazánek a spojte chuť krémové polévky s výraznou chutí romadúru. Nebudete litovat!

Polévka z kokosového mléka a kmínem dochucená koriandrem.
Zdroj: simplyrecipes.com

Aromatický kmín můžete buď milovat, anebo nenávidět (osobně doporučujeme to první, protože jak uvádíme na konci článku, má toto koření mnoho zdravotních benefitů pro naše tělo). Proto vám vřele doporučujeme pustit se do dalších receptů, které kmín obsahují jako jsou tyto recepty s kuskusem a kuřecím masem. Možná pro vás bude lépe stravitelný, když kmín nebude primární surovinou v daném receptu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.