Tato krémová kokosová polévka s kmínem a sladkou mrkví potěší vaše chuťové buňky, zejména díky kombinaci aromatického oleje a pečeného česneku, jímž je na závěr dochucená.
Co budeme potřebovat
Na polévkový zaklad
- 3 lžíce řepkového oleje
- Střední cibule (nakrájená na malé kostičky)
- 340 g mrkve (nakrájené na kolečka)
- Lžička soli
- Lžička čerstvě mletého černého pepře
- Lžíce mletého čerstvého zázvoru
- Lžíce mletého česneku
- Plechovka plnotučného kokosového mléka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lžičky garam masala
- ½ lžičky jemného chilli prášku
- Hrst čerstvého koriandru
Na kmínový olej
- 2 lžíce řepkového oleje
- Lžička semínek kmínu
- Stroužek česneku (nakrájený na tenké plátky)
Postup
- Ve středním hrnci si zahřejeme 3 lžíce řepkového oleje na střední teplotu
- Přidáme cibuli a mrkev a za občasného míchání vaříme po dobu 10 až 15 minut, dokud cibule nebude měkká a zesklovatělá a mrkev snadno propíchneme vidličkou
- Zeleninu dochutíme ½ lžičkou soli a černým pepřem
- Snížíme teplotu na nízkou a vmícháme zázvor s česnekem
- Vaříme 2 až 3 minuty, dokud se zázvor s česnekem nerozvoní a nezměknou
- Vmícháme kokosové mléko, zeleninový vývar, garam masalu, chilli prášek a další ½ lžičky soli
- Zvýšíme teplotu na středně vysokou a polévku přivedeme k varu
- Když se polévka začne vařit, teplotu snížíme na nízkou a za občasného míchání vaříme dalších 10 minut
- Polévku stáhneme z plotny a necháme 5 minut odstát, dokud lehce nevychladne
- Poté pomocí ručního ponorného mixéru opatrně polévku rozmixujeme přímo v hrnci
- Rozmixovanou polévku, podle chuti dochutíme solí a černým pepřem, a pokud je polévka příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem nebo vodou
- Na kmínový olej si v malé pánvi nebo kastrolu zahřejeme 2 lžíce oleje
- Jakmile se olej začne lesknout, přidáme semínka kmínu
- Jakmile začne kmín praskat, přidáme na plátky nakrájený česnek
- Kmín a česnek vaříme na pánvi, dokud česnek nezačne zlátnout
- Okamžitě stáhneme pánev z ohně a nalijeme kmínový olej do malé žáruvzdorné misky
- Polévku rozdělíme do servírovacích misek a do každé ½ až 1 lžičku kmínového oleje
- Ozdobíme čerstvým koriandrem a kmínovou polévku si vychutnáme křupavým chlebem
Na křupavý chléb je nejlepší si ještě namazat nějkou výraznou pomazánku. Vytvořte si jednu z těchto romadúrových pomazánek a spojte chuť krémové polévky s výraznou chutí romadúru. Nebudete litovat!
Aromatický kmín můžete buď milovat, anebo nenávidět (osobně doporučujeme to první, protože jak uvádíme na konci článku, má toto koření mnoho zdravotních benefitů pro naše tělo). Proto vám vřele doporučujeme pustit se do dalších receptů, které kmín obsahují jako jsou tyto recepty s kuskusem a kuřecím masem. Možná pro vás bude lépe stravitelný, když kmín nebude primární surovinou v daném receptu.