Polévka z krup a slaniny

Polévka z krup a slaniny

Polská ječná polévka, je jednou z nejoblíbenějších polévek místní kuchyně. Můžete si jí připravit v několika různých variantách. Židovské verze jsou často vegetariánské a jiné jsou založeny na hovězím nebo kuřecím vývaru a obsahují slaninu nebo žebra pro lepší chuť, přesně jako tento recept. Společnou přísadou jsou ječné nebo pohankové kroupy, přičemž množství a rozmanitost použité zeleniny záleží čistě jen na vás.

Co budeme potřebovat

  1. 4 plátky tučné slaniny
  2. 500 g sušených hub
  3. 3 lžíce olivového oleje
  4. 2 velké žluté cibule (nakrájené)
  5. 3 stroužky česneku (prolisované)
  6. 3 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
  7. 2,5 l kuřecího vývaru (nebo hovězího vývaru, zeleninového vývaru nebo vody)
  8. 200 g perlového ječmene
  9. 4 střední mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
  10. 4 střední brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
  11. Bobkový list
  12. 2 lžíce koření Vegeta
  13. Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup

  1. Sušené houby dáme do žáruvzdorné misky a zalijeme je vroucí vodou a necháme je nasáknout
  2. Pod studenou vodou si přecedíme kroupy z ječmene a necháme je okapat
  3. Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej
  4. Přidáme slaninu a opékáme, dokud nebude křupavá
  5. Poté přidáme cibuli a česnek a restujeme, dokud cibule nezesklovatí
  6. Přidáme petržel, vývar, scezený ječmen, mrkev, brambory, bobkový list, Vegetu a pepř
  7. Houby scedíme a nakrájíme je
  8. Vhodíme je do hrnce a polévku přivedeme k varu
  9. Snížíme teplotu a vařte přibližně 1 hodinu, dokud ječmen nezměkne
  10. Polévku podáváme s kopečkem zakysané smetany a domácím pečivem

Pokud chcete zvýšit obsah bílkovin, které společně s polévkou zkonzumujete, jednoduše k tomuto receptu přidejte vejce.

Na kroupovou polévkou s vejcem si stačí v samostatné mističce rozklepnout 1-2 vejce, které prošleháme a přidáme ho společně s hráškem a fazolkami do vařící polévky.

Necháme ho vařit, dokud se vejce nesrazí.  

Zeleninová polévka plná kořenové zeleniny s kroupami a slaninou.
Zdroj: mealpreponfleek.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.