Langustí maso je křehké, měkké a velmi snadné na přípravu. Chutí a texturou podobné humru, ale za zlomek nákladů. Tento recept je opravdu snadnou variantou pro rychlou večeři uprostřed týdne, ale i dostatečně elegantní pro zvláštní příležitosti.
Co budeme potřebovat
- 8 lžic másla (rozděleného)
- 160 g žluté cibule (nakrájené na kostičky)
- 60 g celeru (nakrájeného na kostičky)
- 60 g mrkve (nakrájené na kostičky)
- 70 ml rajčatového protlaku
- 950 ml kuřecího vývaru
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ lžičky cibulového prášku
- Lžička sušeného estragonu
- 250 ml červeného vína (sladkého)
- 340 g langustích ocasů (vařené a oloupané, rozmražené)
- 450 ml hustí smetany ke šlehání
- 4 lžíce mouky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- Strouhaný parmazán
Postup
- Ve velkém hrnci rozpustíme 4 lžíce másla a vhodíme nakrájenou cibuli, mrkev a celer
- Zeleninu smažíme po dobu 8–10 minut, dokud nebude měkká
- Polovinu zeleniny vyjmeme z pánve a dáme stranou
- Do hrnce přidáme rajčatový protlak pastu a pokračujeme ve vaření další 1 minutu, poté přidáme vývar, česnek, cibuli, estragon a víno
- Směs v pánvi přivedeme k varu
- Přidáme 60 g langusty a vše rozmixujeme ponorným mixérem
- Přidáme smetanu a znovu přivedeme k varu
- Mezitím si připravíme jíšku tak, že rozpustíme zbývající máslo v nepřilnavé pánvi a poté přidáme mouku a mícháme asi 3 minuty, dokud se vše nesmíchá a mouka nezačne hnědnout
- Do polévky vmícháme jíšku
- Jakmile polévka zhoustne, přidáme zpět odloženou zeleninu a zbývající langustu
- Polévku z langusty ochutnáme a dochutíme solí a pepřem
- Langustu necháme v polévce pár minut prohřát a poté polévku podáváme posypanou parmazánem