Přijde vám květák nudný? Zkuste ho nejdřív opéct! Pak je krásně křupavý a má lehce karamelovou chuť. Pečený česnek zase ztrácí štiplavost a přitom si zachovává své zdraví prospěšné vlastnosti. Výsledná kombinace je chuťově naprosto dokonalá, skvěle zasytí a přitom nezatíží vaše zažívání.
Ingredience
- 1 střední květák
- 1 palička česneku
- 1 cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- 2 PL olivového oleje
- 4 stonky čerstvého tymiánu
Postup
- Květák rozdělte na růžičky a každou podélně rozřízněte
- Cibuli oloupejte a rozpulte
- Paličku česneku nahoře seřízněte a zakápněte trochou oleje
- Troubu vyhřejte na 180 °
- Květák rozložte na plech a pokapejte olivovým olejem
- Na plech přidejte i cibuli a paličku česneku
- Pečte 20 – 30 minut
- Opatrně vydloubněte jednotlivé stroužky česneku ze slupek. Můžete použít lžičku nebo vidličku.
- Několik růžiček květáku si dejte z plechu stranou
- Cibuli, květák i česnek přendejte do většího hrnce a zalijte vývarem
- Přiveďte k varu a několik minut zvolna povařte
- Dochuťte solí a pepřem
- Polévku rozmixujte, pokud je příliš hustá přidejte vodu
- Servírujte ozdobené růžičkou pečeného květáku a čerstvým tymiánem