Polévka z rajských

Polévka z rajských

Tento recept je ideální pro každého milovníka rajčat, zvlášť, když si k němu ještě připravíme grilovaný sýrový sendvič. Je to jednoduchý a velmi chutný oběd, ale i výtečná večeře.

Dokonce když použijeme trochu fantazie a vhodně nazdobíme, může to být klidně součást nějakého večírku a jeden z jeho chodů. Někdo si k této polévce dává dokonce baklažán z grilu. Jak si jej udělat zjistíte mezi recepty na grilovaný lilek.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 1 velká bílá cibule
  • 1 – 2 velké stroužky česneku
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 800 g celých oloupaných švestkových rajčat
  • 1 a 1/2 lžičky cukru
  • 1 větvička čerstvého tymiánu
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře
  • Sůl podle chuti
  • Bazalka a pažitka na ozdobu

Postup:

  • Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Česnek očistíme a prolisujeme.
  • Olej i máslo dáme do hrnce a zahříváme, dokud se máslo neroztaví.
  • Přihodíme cibuli s česnekem a za občasného míchání vaříme asi 8 minut. Obojí musí být měkké se zlatavým nádechem.
  • Vmícháme mouku, přelijeme kuřecím vývarem, přidáme rajčata, cukr, větvičku tymiánu a 1/4 lžičky nasekané bazalky.
  • Přivedeme k varu, přičemž mícháme pravidelně, aby se mouka nelepila na dno hrnce.
  • Snížíme teplotu, zakryjeme poklicí a vaříme 40 minut. Po uplynutí této doby vyjmeme větvičku tymiánu a zlikvidujeme.
  • Polévku odstavíme, necháme trochu vychladnout a poté nalijeme do mixéru či kuchyňského robota a důkladně rozmixujeme.
  • Hrnec opláchneme a polévku vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme ještě solí a pepřem podle libosti.
  • Podáváme teplé, nikoliv vroucí. Ozdobíme bylinkami.
Recept na klasickou rajčatovou polévku z čerstvých rajčat.
Zdroj: https://www.finecooking.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.