Tento recept je ideální pro každého milovníka rajčat, zvlášť, když si k němu ještě připravíme grilovaný sýrový sendvič. Je to jednoduchý a velmi chutný oběd, ale i výtečná večeře.
Dokonce když použijeme trochu fantazie a vhodně nazdobíme, může to být klidně součást nějakého večírku a jeden z jeho chodů. Někdo si k této polévce dává dokonce baklažán z grilu. Jak si jej udělat zjistíte mezi recepty na grilovaný lilek.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce čerstvého nesoleného másla
- 1 velká bílá cibule
- 1 – 2 velké stroužky česneku
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 3 hrnky kuřecího vývaru
- 800 g celých oloupaných švestkových rajčat
- 1 a 1/2 lžičky cukru
- 1 větvička čerstvého tymiánu
- 1/8 lžičky mletého černého pepře
- Sůl podle chuti
- Bazalka a pažitka na ozdobu
Postup:
- Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Česnek očistíme a prolisujeme.
- Olej i máslo dáme do hrnce a zahříváme, dokud se máslo neroztaví.
- Přihodíme cibuli s česnekem a za občasného míchání vaříme asi 8 minut. Obojí musí být měkké se zlatavým nádechem.
- Vmícháme mouku, přelijeme kuřecím vývarem, přidáme rajčata, cukr, větvičku tymiánu a 1/4 lžičky nasekané bazalky.
- Přivedeme k varu, přičemž mícháme pravidelně, aby se mouka nelepila na dno hrnce.
- Snížíme teplotu, zakryjeme poklicí a vaříme 40 minut. Po uplynutí této doby vyjmeme větvičku tymiánu a zlikvidujeme.
- Polévku odstavíme, necháme trochu vychladnout a poté nalijeme do mixéru či kuchyňského robota a důkladně rozmixujeme.
- Hrnec opláchneme a polévku vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme ještě solí a pepřem podle libosti.
- Podáváme teplé, nikoliv vroucí. Ozdobíme bylinkami.