Někdo jí miluje, jiný zase nenávidí.
S našimi recepty na polévku s růžičkovou kapustou, změní názor i ten nejzarytější odpůrce!
Ochutnejte naše naprosto dokonale vyvážené polévky, které vás přesvědčí!
Naše recepty
Proč jíst růžičkovou kapustu?
Růžičková kapusta v angličtině brussel sprouts získala své jméno podle hlavního města Belgie, kde poprvé rostla v 16. století. Vypadá trochu jako mini zelí, ale nenechte se zmást malou velikostí. V každém soustu se skrývá hodně živin.
Růžičková kapusta patří do čeledi brukvovitých – příbuzná brokolice, květáku, límcovité zeleniny a kapusty.
Když je připravíte správným způsobem, má růžičková kapusta jemnou, sladkou, téměř ořechovou chuť. Ale je velmi snadné ji převařit, což může vést k hořké chuti, kašovité struktuře a silnému, sirnému zápachu.
Z tohoto důvodu má růžičková kapusta často špatnou pověst.
Výhody pro zdraví
Růžičková kapusta obsahuje spoustu přírodních látek na bázi síry. Výzkum ukazuje, že tyto sloučeniny můžou pomoci zabránit poškození vaší DNA, volnými radikály.
Křupavá zelenina, jako je růžičková kapusta, vám také může pomoci odvrátit další zdravotní problémy, jako je vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, srdeční choroby a cukrovka.
Růžičková kapusta má také karotenoidy, barevné pigmenty nalezené v rostlinách, které jsou dobré pro vaše oči.
Jak připravit růžičkovou kapustu
Hledejte jasně zelenou růžičkovou kapustu. Černé skvrny nebo žluté listy jsou známkami rozkladu. Jakmile si ji přinesete domů, růžičková kapusta vydrží v lednici týden až dva.
Před vařením ji dobře opláchněte, abyste odstranili veškeré nečistoty. Odřízněte stopku (které má tuhou strukturu, i když je uvařená) a odstraňte všechny vnější, zvadlé listy.
Růžičkovou kapustu můžete pokapat olivovým olejem a opéct ji do zlatova, nebo ji napařit v hrnci s pár centimetry vody.
Syrovou nastrouhanou růžičkovou kapustu můžete přidat do polévek a salátů.
Nevařte ji příliš dlouho. To může vést ke kašovité, hořké chuti, kterou mnoho lidí nenávidí, převaření také ničí mnoho živin v této zelenině.