Nekynuté svatomartinské rohlíčky podle tohoto receptu mají podobnou konzistenci jako francouzské croissanty, ale přesto jsou jiné. Mají vynikající chuť a krásně provoní celou kuchyň.
Ingredience:
- 1 sáček instantního droždí
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1 polévková lžíce cukru krystal
- 3 velké žloutky
- 1 hrnek cukru
- 1/2 kostky másla
Náplň:
- 1 hrnek máku
- 1 hrnek mandlové náplně
Glazura:
- 3 hrnky cukru moučka
- 2 lžíce vody
- 2 hrsti nasekaných mandlí
Postup:
- Do nádoby kuchyňského robota dáme droždí, 1 hrnek vlažného mléka, lžíci cukru a necháme rozpustit.
- Přidáme žloutky, cukr, rozpuštěné máslo a promícháme. Přisypeme mouku a důkladně hněteme zhruba 8 až 10 minut.
- Přendáme do misky vymazané olejem, zakryjeme a dáme na teplé místo kynout, dokud nebude mít těsto dvojnásobný objem.
- Vyklopíme na pracovní plochu, rozdělíme na dvě části a každou vyválíme do kruhu, který rozdělíme na 8 stejných trojúhelníků.
- Ve střední misce smícháme mák s mandlovou náplní a dáme kousek na každý jednotlivý dílek těsta v nejširším místě.
- Zamotáme do tvaru rohlíku/půlměsíce a naskládáme na plech s pečícím papírem, kde necháme znovu asi tak 20 minut kynout.
- Troubu si předehřejeme na 190 stupňů, vložíme plechy a pečeme cca 20 minut dozlatova.
- Necháme zcela vychladnout a mezitím si připravíme glazuru. Na tu stačí jen smíchat v misce moučkový cukr s vodou, aby měla glazura řidší konzistenci.
- Namažeme na rohlíčky a posypeme nasekanými mandlemi. Servírujeme nejlépe s horkým čajem či kávou.