Tento polský ,,lovecký guláš“ obvykle obsahuje nejméně 3 různé druhy mas, od zvěřiny po vepřová žebra, klobásy i telecí maso. V této verzi použijeme slaninu, kuřecí stehna a klobásu. Pečené papriky, fenykl a lišky dodají pokrmu pořádný šmrnc. Guláš se vaří s kysaným zelím, které je zde tradičním prvkem. To prostě musíte ochutnat!
Ingredience
- 2 červené papriky
- 4 rajčata
- 500 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže
- sůl dle chuti
- mletý černý pepř dle chuti
- 2 lžíce másla
- 120 g nakrájené slaniny
- 1 žlutá cibule, nakrájená na drobno
- 3 šálky čerstvých lišek, nakrájených na plátky
- 1 fenykl, rozpůlený a pokrájený na tenké plátky
- 1 pórek, nakrájený na tenké plátky
- 1/4 šálku nakrájeného česneku
- 1/4 šálku sladké papriky
- 750 g klobásy, nakrájené na plátky
- 1/2 šálku nasekaného čerstvého kopru
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 2 šálky červeného vína
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 4 šálky kysaného zelí se šťávou
Postup
- Položte papriky na malý plech a pečte je přímo pod grilem nebo je můžete spálit rovnou na plynovém plameni.
- Během pálení je často otáčejte a opékejte, dokud kůže nezčerná, asi 5 minut.
- Spálené papriky přendejte do žáruvzdorné misky a zakryjte plastovou fólií.
- Nechte asi 10 minut odstát, dokud papriky dostatečně nevychladnou.
- Odstraňte kůže, stonky a semena a vložte do mixéru.
- Přidejte rajčata a vše rozmixujte do hladka.
- Kuře osolte a opepřete.
- Rozpusťte máslo ve velkém hrnci.
- Přidejte kuřecí stehna a opékejte, dokud nezhnědnou, asi 4 minuty z každé strany.
- Přendejte kuře na talíř.
- Do stejného hrnce přidejte slaninu a za stálého míchání ji restujte asi 2 minuty.
- Přidejte cibuli a houby a za občasného míchání restujte, dokud cibule nezačne zlátnout, asi 5 minut.
- Přimíchejte fenykl, pórek, česnek a papriku a vařte 2 minuty.
- Přidejte klobásu, kopr a petrželku.
- Vařte za stálého míchání další 3 až 4 minuty.
- Vraťte kuře do hrnce.
- Přilijte víno, přiveďte k varu a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu, asi 5 minut.
- Přidejte zeleninovou směs a povařte.
- Přidejte vývar a zelí a promíchejte.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a jemně duste, dokud zelenina nebude měkká a kuřecí kousky hotové, asi 45 minut.
- Dochuťte solí a podávejte.