Polský guláš s klobásou a kysaným zelím

Polský guláš s klobásou a kysaným zelím

Tento polský ,,lovecký guláš“ obvykle obsahuje nejméně 3 různé druhy mas, od zvěřiny po vepřová žebra, klobásy i telecí maso. V této verzi použijeme slaninu, kuřecí stehna a klobásu. Pečené papriky, fenykl a lišky dodají pokrmu pořádný šmrnc. Guláš se vaří s kysaným zelím, které je zde tradičním prvkem. To prostě musíte ochutnat!

Ingredience

  • 2 červené papriky
  • 4 rajčata
  • 500 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže
  • sůl dle chuti
  • mletý černý pepř dle chuti
  • 2 lžíce másla
  • 120 g nakrájené slaniny
  • 1 žlutá cibule, nakrájená na drobno
  • 3 šálky čerstvých lišek, nakrájených na plátky
  • 1 fenykl, rozpůlený a pokrájený na tenké plátky
  • 1 pórek, nakrájený na tenké plátky
  • 1/4 šálku nakrájeného česneku
  • 1/4 šálku sladké papriky
  • 750 g klobásy, nakrájené na plátky
  • 1/2 šálku nasekaného čerstvého kopru
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 2 šálky červeného vína
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 4 šálky kysaného zelí se šťávou

Postup

  1. Položte papriky na malý plech a pečte je přímo pod grilem nebo je můžete spálit rovnou na plynovém plameni.
  2. Během pálení je často otáčejte a opékejte, dokud kůže nezčerná, asi 5 minut.
  3. Spálené papriky přendejte do žáruvzdorné misky a zakryjte plastovou fólií.
  4. Nechte asi 10 minut odstát, dokud papriky dostatečně nevychladnou.
  5. Odstraňte kůže, stonky a semena a vložte do mixéru.
  6. Přidejte rajčata a vše rozmixujte do hladka.
  7. Kuře osolte a opepřete.
  8. Rozpusťte máslo ve velkém hrnci.
  9. Přidejte kuřecí stehna a opékejte, dokud nezhnědnou, asi 4 minuty z každé strany.
  10. Přendejte kuře na talíř.
  11. Do stejného hrnce přidejte slaninu a za stálého míchání ji restujte asi 2 minuty.
  12. Přidejte cibuli a houby a za občasného míchání restujte, dokud cibule nezačne zlátnout, asi 5 minut.
  13. Přimíchejte fenykl, pórek, česnek a papriku a vařte 2 minuty.
  14. Přidejte klobásu, kopr a petrželku.
  15. Vařte za stálého míchání další 3 až 4 minuty.
  16. Vraťte kuře do hrnce.
  17. Přilijte víno, přiveďte k varu a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu, asi 5 minut.
  18. Přidejte zeleninovou směs a povařte.
  19. Přidejte vývar a zelí a promíchejte.
  20. Přiveďte k varu, snižte teplotu a jemně duste, dokud zelenina nebude měkká a kuřecí kousky hotové, asi 45 minut.
  21. Dochuťte solí a podávejte.
Polský guláš s masem a kysaným zelím na talíři s vedle položenou vidličkou.
www.foodandwine.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.