Hledáte recept na perfektní sváteční večeři? Pak vyzkoušejte třeba toto luxusní hovězí maso se zeleninou připravované v pomalém hrnci.
Ingredience
Na hovězí maso:
- 1 200 g hovězího masa vhodného na dušení
- 1 lžička mleté hořčice
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 a 1/2 šálku hovězího vývaru
- 1/2 šálku bílého vína
- 1 lžíce octa octa
- 1/4 lžičky drcené mořské soli
- 3 bobkové listy
- 1 polévková lžíce tuku ze slaniny (nebo kokosového či extra panenského olivového oleje)
- 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo tapiokové mouky
Na zeleninu:
- 3 mrkve
- 2 tuříny
- 1 cibule
- 1 vodnicce
- 1 brambora
- 1 malá hlávka bílého zelí
- 1 malá hlávka červeného zelí
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje, přepáleného tuku ze slaniny nebo rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžička černého pepře
- mořská sůl
Postup
- V misce smíchejte hořčici, papriku, černý pepř a česnek.
- Maso osušte papírovou utěrkou a ze všech stran ho rovnoměrně posypte kořením a rozetřete prsty.
- Nechte maso na talíři alespoň 30 minut odležet, aby dosáhlo pokojové teploty.
- V malém hrnci přiveďte k varu vývar, víno, ocet, sůl a bobkové listy.
- Ztlumte plamen na nejnižší a udržujte horké.
- V těžké pánvi rozpalte tuk nebo olej.
- Když se začne třpytit, přidejte maso a opékejte asi tři minuty z každé strany.
- Dejte vývar do velkého pomalého hrnce na Low.
- Přidejte hovězí maso.
- Přikryjte a vařte 8-10 hodin.
- Když je maso hotové, vyndejte ho na prkénko.
- Šťávu z pánve sceďte do malého hrnce, ale nejprve odstraňte většinu tuku.
- Do malé misky dejte 1/4 šálku šťávy spolu s kukuřičným škrobem nebo tapiokovou moukou a šlehejte do hladké kaše.
- Dejte pánev na střední teplotu a přiveďte k varu.
- Vařte omáčku, dokud nezhoustne.
- Veškerou zeleninu oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky.
- Zelí nakrájejte na měsíčky, odstraňte jádřince.
- Zeleninu pořádně promíchejte s olejem nebo tukem.
- Posypte černým pepřem a malým množstvím mořské soli.
- Zeleninu rozprostřete na pekáč, přikryjte alobalem a dejte do lednice.
- 40 minut před podáváním předehřejte troubu na 230 stupňů Celsia.
- Vyjměte pekáč z chladničky a před vložením do trouby se ujistěte, že má zelenina pokojovou teplotu.
- Pečte 30 minut, dokud zelenina po propíchnutí vidličkou nebude měkká, poté sejměte alobal a pečte dalších 10 minut, dokud zelenina nebude zvenčí křupavá a uvnitř měkká.
- Podávejte s omáčkou a masem.