Tento recept se od předchozího liší délkou pečení. Právě ta má na výsledek velký vliv. Husa po staročesku je tradičním pokrmem například na velikonoce nebo třeba nový rok.
Ingredience
- 1 husa
- Kmín
- Sůl
- Voda
Postup
- Husu očistěte, omyjte a z dutiny břišní odeberte přebytečný tuk.
- Poté maso osolte na povrchu i uvnitř a okmínujte.
- Předehřejte si troubu na 190°C.
- Odebrané sádlo si nakrájejte a rozprostřete na pekáč.
- Husu položte zády na nakrájené sádlo, podlijte vodou a dejte péct.
- Během pečení polévejte a propichujte tukové polštářky. (Dle potřeby podlijte více vodou)
- Přebytečné sádlo, co z husy vyteče odeberte.
- Husu pomalu pečte, podlévejte a polévejte 2-3 hodiny, dokud kůrka nebude křupavá.
- Upečenou husu poté naporcujte, přebytečné sádlo z pekáčku odeberte a část výpeku ponechejte.
- Naporcovanou husu dejte dopéct na 10-15 minut.
- Hotovou husu podávejte s knedlíkem, se zelím či s bramborami.