Pomalu pečená kachna s olivami a provensálkým kořením

Pomalu pečená kachna s olivami a provensálkým kořením

Toto je ten nejchutnější recept na kachnu, jaký můžete najít! Jejím pomalým pečením s aromatickým kořením a následným grilováním z ní dokážete vytěžit maximum. Servírujte s dokonalou omáčkou s olivami a vytvoříte naprosto nezapomenutelný pokrm!

INGREDIENCE

  • 2 velké cibule, nahrubo nakrájené
  • 1/4 šálku plus 2 lžičky nahrubo nasekané plocholisté petrželky
  • 1 polévková lžíce plus 1 lžička nasekaného tymiánu
  • 8 stroužků česneku, rozpůlených
  • 2 bobkové listy
  • 1 velký řapík řapíkatého celeru, nakrájený na cca 0,5 cm kousky
  • 1 rozpůlená kachna o hmotnosti asi 2 kg, s odstraněnou páteří, krkem a špičkami křídel – to si však nechte na vývar
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička provensálské koření
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 3 šálky vody
  • 1 hrnek kuřecího vývaru, nejlépe domácího
  • špetka cukru
  • 1 a 1/2 šálku vypeckovaných zelených oliv, opláchnutých

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 250° Celsia.
  • V malém pekáči rozprostřete polovinu nakrájené cibule, 1/4 šálku petrželky, 1 lžíci tymiánu a česnek, bobkové listy a řapíkatý celer.
  • Kůži kachny po celém těle propíchejte vidličkou a potřete kachnu 2 lžičkami soli, 1 lžičkou černého pepře a 1 lžičkou provensálských bylinek.
  • Půlky kachny položte na zeleninu řezem dolů a pečte 10 minut.
  • Znovu propíchněte kůži kachny, pekáč přikryjte alobalem a snižte teplotu trouby na 135° Celsia.
  • Kachnu pečte ještě asi 3 hodiny, dokud není maso velmi měkké a většina tuku se nevyškvaří.
  • Mezitím ve velké hrnci opečte páteř, krk a špičky křídel na mírném ohni, dokud nejsou po celém povrchu dobře opečené.
  • Přidejte zbývající nakrájenou cibuli a vařte na mírném ohni, dokud nezhnědne, asi 4 minuty.
  • Slijte tuk z pánve a přidejte rajčatový protlak.
  • Vařte za občasného mícháníasi 3 minuty.
  • Přilijte bílé víno a přiveďte směs k varu.
  • Přidejte vodu, kuřecí vývar a cukr a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na 1 šálek, asi 1 hodinu.
  • Vývar přeceďte a stáhněte z povrchu tuk.
  • Když je kachna měkká, přendejte ji na pracovní plochu.
  • Rozpůlte každou polovinu kachny, odstraňte veškerou zeleninu, tukové kapsy a volné kosti.
  • Kousky kachny přeneste na plech s okrajem vyložený pečícím papírem kůží nahoru.
  • Šťávu z pekáče přeceďte do hrnce a stáhněte tuk.
  • Scezenou šťávu vařte, dokud se nezredukuje na 1/4 šálku.
  • Do hrnce přidejte přecezený vývar a olivy a vařte 10 minut.
  • Omáčku dochuťte solí, pepřem a provensálským koření.
  • Předehřejte si troubu na funkci gril.
  • Kachnu ochuťte provensálskými bylinkami, solí a pepřem.
  • Grilujte asi 5 minut, nebo dokud není kachna horká a kůže křupavá.
  • Lžící nalijte omáčku na talíř a položte na ni kachnu.
  • Posypte zbylými 2 lžičkami nasekané petrželky a 1 lžičkou tymiánu a podávejte.
Kachní stehna na talíři, zalitá omáčkou s olivami.
www.foodandwine.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.