Toto je ten nejchutnější recept na kachnu, jaký můžete najít! Jejím pomalým pečením s aromatickým kořením a následným grilováním z ní dokážete vytěžit maximum. Servírujte s dokonalou omáčkou s olivami a vytvoříte naprosto nezapomenutelný pokrm!
INGREDIENCE
- 2 velké cibule, nahrubo nakrájené
- 1/4 šálku plus 2 lžičky nahrubo nasekané plocholisté petrželky
- 1 polévková lžíce plus 1 lžička nasekaného tymiánu
- 8 stroužků česneku, rozpůlených
- 2 bobkové listy
- 1 velký řapík řapíkatého celeru, nakrájený na cca 0,5 cm kousky
- 1 rozpůlená kachna o hmotnosti asi 2 kg, s odstraněnou páteří, krkem a špičkami křídel – to si však nechte na vývar
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička provensálské koření
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- 3 šálky vody
- 1 hrnek kuřecího vývaru, nejlépe domácího
- špetka cukru
- 1 a 1/2 šálku vypeckovaných zelených oliv, opláchnutých
POSTUP
- Předehřejte troubu na 250° Celsia.
- V malém pekáči rozprostřete polovinu nakrájené cibule, 1/4 šálku petrželky, 1 lžíci tymiánu a česnek, bobkové listy a řapíkatý celer.
- Kůži kachny po celém těle propíchejte vidličkou a potřete kachnu 2 lžičkami soli, 1 lžičkou černého pepře a 1 lžičkou provensálských bylinek.
- Půlky kachny položte na zeleninu řezem dolů a pečte 10 minut.
- Znovu propíchněte kůži kachny, pekáč přikryjte alobalem a snižte teplotu trouby na 135° Celsia.
- Kachnu pečte ještě asi 3 hodiny, dokud není maso velmi měkké a většina tuku se nevyškvaří.
- Mezitím ve velké hrnci opečte páteř, krk a špičky křídel na mírném ohni, dokud nejsou po celém povrchu dobře opečené.
- Přidejte zbývající nakrájenou cibuli a vařte na mírném ohni, dokud nezhnědne, asi 4 minuty.
- Slijte tuk z pánve a přidejte rajčatový protlak.
- Vařte za občasného mícháníasi 3 minuty.
- Přilijte bílé víno a přiveďte směs k varu.
- Přidejte vodu, kuřecí vývar a cukr a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na 1 šálek, asi 1 hodinu.
- Vývar přeceďte a stáhněte z povrchu tuk.
- Když je kachna měkká, přendejte ji na pracovní plochu.
- Rozpůlte každou polovinu kachny, odstraňte veškerou zeleninu, tukové kapsy a volné kosti.
- Kousky kachny přeneste na plech s okrajem vyložený pečícím papírem kůží nahoru.
- Šťávu z pekáče přeceďte do hrnce a stáhněte tuk.
- Scezenou šťávu vařte, dokud se nezredukuje na 1/4 šálku.
- Do hrnce přidejte přecezený vývar a olivy a vařte 10 minut.
- Omáčku dochuťte solí, pepřem a provensálským koření.
- Předehřejte si troubu na funkci gril.
- Kachnu ochuťte provensálskými bylinkami, solí a pepřem.
- Grilujte asi 5 minut, nebo dokud není kachna horká a kůže křupavá.
- Lžící nalijte omáčku na talíř a položte na ni kachnu.
- Posypte zbylými 2 lžičkami nasekané petrželky a 1 lžičkou tymiánu a podávejte.