Vychutnejte si celer také jako samostatné jídlo. Překvapí vás, jak může být chutný, obzvlášť když ho dobře připravíte. Inspirujte se naším lahodným receptem, který si rozhodně neupečete pouze jednou!
Ingredience
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička černého kmínu
- 1 lžička římského kmínu
- 1 celý celer, asi 900 g – 1 kg
K servírování:
- 200 g řeckého jogurtu
- ½ okurky, zbavené semínek a nakrájené na kostičky
- kůra a šťáva z ½ citronu
- 1 polévková lžíce nasekané máty plus další lístky na ozdobu
- špetka drceného římského kmínu
- 4-6 lžic mangového chutney
Postup
- Troubu předehřejte na 190°C.
- V misce smíchejte prolisovaný česnek s olejem a kořením.
- Celer dobře vydrhněte pod tekoucí vodou a poté osušte – není třeba ho loupat.
- Na pult položte 2 dlouhé proužky alobalu do kříže a doprostřed posaďte celer.
- Nalijte na celer lžící kořeněný olej, pak ho zabalte do alobalu, dobře utěsněte, ale ponechte trochu místa místo toho, abyste alobal příliš pevně přitiskli k celeru.
- Vložte do zapékací formy a dejte do trouby na 2a 1⁄2 hodiny, nebo dokud po propíchnutí vidličkou nebude měkký.
- Až budete téměř připraveni k podávání, smíchejte v misce jogurt, okurku, citronovou kůru a šťávu, mátu a koření.
- Otevřete celer a nakrájejte na klínky.
- Podávejte na nahřátých talířích s kořeněným olejem z alobalu, spolu s raitou a mangovým chutney a s několika lístky máty navíc.