Pomalu vařená hovězí líčka na víně

Pomalu vařená hovězí líčka na víně
Příprava: 20 minut Vaření: 510 minut Počet porcí: 7

Hovězí líčka v dušené omáčce z červeného vína jsou neuvěřitelně jemná a omáčka zase plná delikátní chuti. V kombinaci s krémovou bramborovou kaší se jedná o snadnou a zároveň elegantní večeři či vydatné jídlo uprostřed týdne.

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,5 kg hovězích líček
  • 1 cibule, nahrubo nakrájená na kostičky
  • 1 stonek řapíkatého celeru, nahrubo nakrájený na kostičky
  • 1 mrkev, nahrubo nakrájená na kostičky
  • 4 lisované stroužky česneku
  • 6 stonků čerstvého tymiánu nebo 1 a 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 4 sušené bobkové listy (nebo 3 čerstvé bobkové listy)
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 500 ml červeného vína (např. Cabernet sauvignon nebo Merlot)
  • 2 – 3 lžičky soli
  • černý pepř

Postup

  1. Připravte si hovězí líčka: odřízněte všechny velké tukové membrány, vysušte a poté použijte 1 čajovou lžičku soli a černého pepře k dochucení masa.
  2. Zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velkém těžkém hrnci na vysokém plameni.
  3. Opečte polovinu hovězích líček z obou stran, dokud nebudou krásně hnědé.
  4. Poté je přendejte na talíř a opakujte se zbylým masem.
  5. Snižte teplotu na středně vysokou a zahřejte zbývající 1 lžíci olivového oleje.
  6. Přidejte česnek a cibuli.
  7. Restujte 3 minuty, dokud cibule nezesklovatí.
  8. Přidejte celer a mrkev a restujte další 3 minuty.
  9. Nalijte zeleninovou směs do pomalého hrnce a na ni položte hovězí líčka.
  10. Nalijte víno do hrnce, na kterém se dělalo maso a znovu zahřejte.
  11. Zvyšte teplotu na vysokou teplotu, a nechte vařit po dobu 1 minuty (aby se trochu vyvařilo víno).
  12. Oškrábejte hnědé kousky ze spodní části hrnce, aby se smíchaly s vínem.
  13. Nalijte víno do pomalého hrnce, poté přidejte i všechny zbývající přísady včetně špetky soli a pepře (přidejte další podle chuti později).
  14. Vařte v pomalém hrnci na nízké teplotě po dobu 8 hodin nebo vysoké teplotě po dobu 6 hodin pro hovězí líčka velikosti 250 g nebo na nízké teplotě po dobu 10 – 12 hodin nebo vysoké teplotě po dobu 8 hodin pro hovězí líčka o velikosti 350 g.
  15. Otevřete pomalý hrnec a vyndejte hovězí líčka.
  16. Zbavte se stonků tymiánu a bobkových listů.
  17. Pomocí ručního tyčového mixéru rozmixujte tekutinu dohladka – změní se z tmavě hnědé na světle hnědou barvu.
  18. Nalijte omáčku do kastrolu a vařte na sporáku na středně vysokém plameni, dokud omáčka neztmavne a nezredukuje se asi o 1/4 až 1/3, na hustou konzistenci – potrvá to asi 10 minut.
  19. Ochutnejte a případně dosolte či dopepřete.
  20. Sundejte ze sporáku, vraťte hovězí líčka do omáčky, zakryjte a udržujte v teple, dokud nebudete připraveni na podávání.
  21. Podávejte na smetanové bramborové kaši a ozdobte nadrobno nasekanou petrželkou.
Hovězí líčka s omáčkou z červeného vína servírovaná na bramborovém pyré v hlubokém talíři s vidličkou.
www.recipetineats.com

Pokud vám hovězí na víně zachutnalo, vyzkoušejte i naše recepty na hovězí po burgundsku, které je opravdovou delikatesou.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.