K přípravě pomazánky nemusíte vždy používat zelí nakládané, lze ji připravit i z čerstvého. Pouze musíte při přípravě počítat s časem, který je nutný k podušení zelí.
Ingredience:
- 400 g červeného zelí
- 1 cibule
- 1 PL olivového oleje
- 2 PL červeného vinného octa
- 200 ml jablečné šťávy
- 2 PL mletých vlašských ořechů
- 200 g smetanového sýra
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
- semínka (slunečnicová, lněná, sezamová) na ozdobu
- čerstvé bylinky na ozdobu
Postup:
- Červené zelí očistěte, omyjte a nakrájejte na tenké proužky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Obojí společně osmahněte na rozpáleném oleji a dochuťte solí a pepřem.
- Podlijte červeným vinným octem a jablečnou šťávou.
- Společně duste přibližně 20 minut.
- Poté červené zelí sceďte.
- Vývar nevylévejte, červené zelí nechte vychladnout.
- Následně zelí rozmixujte společně s mletými ořechy, smetanovým sýrem a citronovou šťávou.
- V případě potřeby přidejte trochu vývaru z červeného zelí a dochuťte kořením.
- Ozdobte rozmanitými semínky a čerstvými bylinkami.
Pomazánku z červeného zelí podávejte s čerstvým pečivem.