Pomazánka se žlutým hrachem a zázvorem

Pomazánka se žlutým hrachem a zázvorem
Příprava: 10 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 4

Další tip na skvělou a zdravou večeři nebo svačinku. Díky vaření je sice příprava pracnější, ale určitě to stojí za to. Zázvor jí dodá jemně pikantní chuť, a navíc krásně zahřeje.

Co budeme potřebovat

  • 7 lžic olivového oleje
  • 1 hrnek žlutého půleného hrachu (namočeného předem)
  • 2 hrnky vývaru nebo vody
  • ½ hrnku bílého vína (nebo můžete nahradit vývarem)
  • ½ lžičky soli
  • 4 jarní cibulky
  • 1 hrnek vody
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup

  • Střední hrnec si předehřejte na střední teplotu, přidejte 1 lžíci olivového oleje, nakrájenou bílou a světle zelenou část jarní cibulky a česnek a restujte 2-3 minuty.
  • Přidejte hrách, vývar nebo vodu, víno (nebo více vývaru) a sůl.
  • Vařte asi 35-40 minut, občas míchejte (hlavně v posledních 10 minutách).
  • Po uvaření dejte hrách do mixéru, přidejte 1 hrnek vody a zázvor.
  • Mixujte dohladka. V případě potřeby přidejte více vody po lžících.
  • Přidejte olivový olej, citronovou šťávu a promixujte.
  • Je-li potřeba dochuťte solí nebo šťávou z citronu.
  • Pomazánku si posypejte zelenou částí jarní cibulky, která zbyla. 
  • Podávejte s vaším oblíbeným pečivem.

Chcete-li podávejte posypané praženými piniovými ořechy nebo slunečnicovými semínky. Na tuto dávku budete potřebovat ¼ hrnku jedné z ingrediencí.

Nebojte se experimentovat a využijte i zbytky jídel v různých kombinacích. Ze zbytku hráškové pomazánky udělejte třeba muffiny na slano. Uvidíte, jak se po nich zapráší. 

Miska plná krémové pomazánky se žlutým hrachem a oříšky.
Zdroj: thecuriouschickpea.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.