I pomazánka může být bílkovinovou bombou. Čočka je, co se týče obsahu bílkovin, velmi dobrým zdrojem, tudíž dobře zasytí.
Ingredience
- 1 hrnek červené čočky
- 1ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
- 1 lžíce jablečného octa (dle chuti)
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru
- Sůl a mletý pepř
Postup
- Na pánvi restujte na středním ohni prolisovaný česnek s najemno nakrájenou cibulí. Asi 5 minut, dokud cibule nezhnědne.
- Za stálého míchání přilévejte zeleninový vývar a poté čočku.
- Vařte asi 10-15 minut, dokud není čočka měkká a tekutina se nevstřebá.
- Uvařenou čočku i s cibulí a česnekem dejte do mixéru.
- Přidejte jablečný ocet, rajčatové pyré, javorový sirup, oregano, pepř, kmín, koriandr, kurkumu, šťávu z citronu a rozmixujte dohladka.
- Poté ochutnejte a dle chuti ještě osolte nebo opepřete. Dejte vychladit.
- Pomazánku podávejte posypanou čerstvým koprem.
Zaujala vás tato pomazánka? Dobrá zpráva! Máme pro vás dalších 7 receptů na celerovou pomazánku.