Velmi chutný dip z pečené cukety je povinností každé letní párty! Je skvělý také jako pesto s těstovinami či jen tak natřený na sendviči.
Ingredience
- 2 velké cukety
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- ½ citronu
- ½ svazku čerstvé bazalky
- 1 špetka hrubé mořské soli
- 1-2 lžičky veganského bazalkového pesta (volitelně)
Postup
- Umyjte cukety a nakrájejte je na 1 cm kousky.
- Rozlisujte česnek.
- Umyjte bazalku a odšťavněte citron.
- Na velké pánvi nebo v hrnci zahřejte trochu olivového oleje.
- Když je horký, přidejte cuketu a česnek.
- Restujte na středně vysokém ohni do zlatova.
- Snižte na střední teplotu, až bude zelenina zlatavá, ale ještě ne úplně měkká.
- To by mělo trvat cca 10 až 15 minut.
- Přidejte hotové cukety do mixéru spolu s bazalkou, citronovou šťávou a solí.
- Volitelně přidejte 1 nebo 2 čajové lžičky veganského bazalkového pesta pro intenzivnější bazalkovou chuť.
- Možná budete muset přidat trochu vody kvůli správné konzistenci pomazánky.
- Nechte vychladnout a podávejte jako dip nebo pomazánku, případně jako cuketové pesto s těstovinami.
Podívejte se na inspiraci pro vaše zdravé obědy či večeře v podobě receptů na zapékanou cuketu 7x jinak. Ať už ji připravíte klasicky se sýrem, mletým masem či zeleninou, výsledkem vždy bude naprostá pochoutka.