Nevíte co namazat na chlebíčky? Nebo co si dát k čerstvému pečivu třeba k večeři nebo svačině?
Na chlebíčky můžete natřít spoustu druhů pomazánek. Jednou z nich je ta z plísňového sýru.
Přinášíme vám ty nejlepší recepty na pomazánku z nivy. Inspirujte se!
Naše recepty
Vliv sýrů na naše zdraví
Obecně lze říci, že je sýr zdravou potravinou. Je ale třeba si uvědomit, že některé sýry jsou zdravější a některé méně. Sýr je zdrojem bílkovin a tuků. Obsahují ale i další zdraví prospěšné látky jako je fosfor, vápník, vitamíny A, D, B a draslík.
Vegetariáni sýry velmi upřednostňují, jelikož díky nim lze nahradit cenné látky obsažené v mase. Lidé s laktózou sýry taky uvítají, jelikož sýry tvrdého typu neobsahují laktózu téměř žádnou.
Druhů sýrů je mnoho a my si teď představíme, jaký vliv mají na naše zdraví.
Jedním z druhů sýrů jsou čerstvé sýry. Ty jsou skvělou alternativou tavených sýrů. Pokud tedy máte rádi sýr na pečivu, kupujte si raději ty čerstvé (žervé nebo lučina). Tyto sýry jsou zdraví nejvíce prospěšné, jelikož obsahují velmi málo soli a naopak velké množství vápníku, které se velmi lehce vstřebává do organismu.
Tvrdé a polotvrdé sýry jsou pro ty, kteří mají intoleranci na laktózu. U těchto sýrů je třeba si kontrolovat množství tuku a soli.
Mezi plísňové sýry se řadí právě Niva, dále také hermelíny a Camemberty. Těhotné a kojící ženy by se těmto sýrům měly vyhýbat, jelikož jejich konzumací by mohly podpořit vznik kvasinek a mykózy.
Dalším druhem jsou tvarůžky. Ty jsou vyrobené z tvarohu a soli. Neobsahují tedy žádné konzervační látky a díky tomu, že neobsahují skoro žádný tuk, jsou vhodné při dietě. Jsou mimo to také zdrojem bílkovin.
Posledním druhem jsou sýry tavené. Ty ačkoliv u nás patří k těm nejoblíbenějším, nejsou vůbec zdravé. Jsou velkým zdrojem fosforu a tavicích solí. Tělo si z tohoto druhu sýra tedy bere velmi obtížně nějaký vápník. Hledejte tedy raději sýry kvalitnější.