Nudí vás už klasický hummus? Tento kořeněný dip z pečené mrkve je skvělou zdravou alternativou a zároveň je plný výživných ingrediencí. Je perfektní se zeleninovými tyčinkami nebo chlebem jako vynikající veganský předkrm či lehké občerstvení.
Ingredience
- 350 g mrkve nakrájené na velké kousky
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtky
- 4 neoloupané stroužky česneku
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky koriandru
- ½ lžičky papriky
- ½ lžičky kajenského pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce tahini
- šťáva z 1 citronu
- špetka soli
- špetka černého pepře
Postup
- Mrkev, cibuli a stroužky česneku dejte na pekáč.
- Přidejte koření a trochu oleje a promíchejte.
- Pečte v troubě asi 30 minut při 180°C.
- Zkontrolujte, zda mrkev není stále tvrdá.
- Pokud ano, vraťte na chvíli do trouby.
- Možná budete muset vyjmout cibuli a česnek z trouby.
- Když je zelenina hotová, nechte ji vychladnout.
- Vložte zeleninu do kuchyňského robotu, vytlačte stroužky česneku ze slupek a rozmixujte do hladka.
- Přidejte po trošce citronovou šťávu, tahini, sůl a pepř.
- Pokračujte v míchání a ochutnávání, dokud nedosáhnete chuti a konzistence, která vám vyhovuje.
- Podávejte jako dip se zeleninou a chlebem.