Tato lahodná pomazánka s pečenou červenou řepou a lilkem je strašně jednoduchá a je skvělým způsobem, jak zvýšit rozmanitost zeleniny ve vaší stravě. Bez lepku, bez mléka a vhodná pro vegany.
Ingredience
- 300 gramů červené řepy
- 300 gramů lilku
- 4 lžíce tahini
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje plus něco navíc na pečení
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ° C.
- Odřízněte listy a kořeny z červené řepy a důkladně ji umyjte.
- Řepu zabalte do alobalu a dejte na pekáč.
- Odřízněte stopku z lilku a překrojte na polovinu délky dolů do středu.
- Vykrojené boky lilku potřete trochou olivového oleje a lilek nakrájenou stranou dolů položte na malý list pečícího papíru a přidejte jej na stejný plech na pečení jako řepu.
- Pečte červenou řepu a lilek do měkka.
- Lilek bude trvat asi 35-40 minut, až bude hotový, vytáhněte ho a nechte ho někde vychladnout, přičemž ho nechte na papíře na pečení.
- Červená řepa bude trvat asi hodinu nebo o něco déle, v závislosti na velikosti.
- Jakmile je červená řepa hotová, nechte ji před rozbalením trochu vychladnout.
- Pomocí prstů nebo nože odstraňte z červené řepy většinu kůže.
- Sloupněte také kůži z lilku.
- Vložte červenou řepu, lilek, tahini, olivový olej a koření do kuchyňského robotu.
- Rozmixujte do hladka.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Před podáváním dejte pomazánku na několik hodin do lednice, aby vychladla.