Hledáte tip na super večeři nebo svačinku? Na hummus nebo pomazánku lze taktéž využít řapíkatý celer. Recepty jsou navíc rostlinné, takže se hodí i pro vegany. Stačí si k tomu dát nějaký dobrý kousek pečiva nebo zeleniny.
Ingredience:
- 1 hrnek řapíkatého celeru nakrájeného na 1 cm dlouhé plátky
- 5 lžic olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek uvařené cizrny (nebo konzervované)
- ⅓ hrnku sezamové pasty tahini
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička soli
- pepř
- 1 lžička petrželky
Postup:
- Celer dejte na plech a pokapejte jej 2 lžícemi olivového oleje.
- Na plech přidejte (někde bokem) česnek.
- Pečte na 175°C v předehřáté troubě asi 45 minut.
- Mezitím si rozmixujte cizrnu, pak k ní přidejte ještě horký upečený celer, česnek a rozmixujte.
- Přidejte pastu tahini, citronovou šťávu, sůl a pepř a mixujte do hladka zhruba 4 minuty.
- Nakonec přidejte zbývající 3 lžíce olivového oleje, petrželku a promíchejte.