Pomerančová bábovka

Pomerančová bábovka
Příprava: 30 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 10

Tato jednoduchá bábovka s polevou má luxusní pomerančovou chuť, kterou budete chtít zakusit znovu a znovu. Skvěle se hodí k odpolední kávě, servírovat ji ale můžete i jako snídani či svačinku.

INGREDIENCE

Na bábovku:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek změklého másla
  • 2 šálky krystalového cukru
  • 5 velkých vajec
  • 3/4 šálku podmáslí
  • 1/3 šálku čerstvé pomerančové šťávy
  • 2 lžíce pomerančové kůry
  • 1 lžička vanilky
  • 1/2 lžičky pomerančového extraktu (volitelně)

Na polití:

  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 1/4 šálku čerstvé pomerančové šťávy

Na polevu:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1-2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce pomerančové kůry

POSTUP

  • Předehřejeme troubu na 175°C.
  • Nastříkáme formu na bábovku olejem ve spreji.
  • Ve středně velké míse smícháme mouku, sůl a prášek do pečiva.
  • Elektrickým šlehačem šleháme máslo a cukr, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  • Přidáváme vejce, jedno po druhém, a po každém přidání dobře prošleháme.
  • Smícháme podmáslí s pomerančovou kůrou, pomerančovým džusem, vanilkovým extraktem a pomerančovým extraktem (pokud používáte).
  • Přidáváme moučnou směs do směsi másla, cukru a vajec (šlehač mějte nastavený na nízké úrovni) ve třech částech střídavě s podmáslím, počínaje a konče moučnou směsí.
  • Šleháme, dokud se vše nespojí, ale nepřemícháme to.
  • Nalijeme těsto do připravené formy.
  • Pečeme, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, 45–55 minut.
  • Zatímco se bábovka peče, připravíme si první polevu tak, že v malé pánvi na mírném ohni zahřejeme krystalový cukr a pomerančovou šťávu
  • Přivedeme k varu a mícháme.
  • Jakmile se cukr rozpustí, stáhneme z ohně a necháme uležet, dokud nebude bábovka hotová.
  • Po dokončení necháme bábovku 10 minut chladnout ve formě a poté ji vyklopíme na mřížku.
  • Pomocí mašlovačky rovnoměrně rozetřeme polevu po vršcích a bocích bábovky.
  • Necháme uschnout a úplně vychladnout.
  • Další polevu uděláme tak, že vyšleháme moučkový cukr se šťávou a kůrou.
  • Pro požadovanou konzistenci použijeme 1-2 polévkové lžíce pomerančové šťávy.
  • Pokapeme bábovku polevou a necháme zaschnout, asi 30 minut.
  • Opatrně přeneseme bábovku na servírovací talíř.
  • Skladujeme volně zakryté až 3 dny.
Kus bábovky na talířku s vidličkou a čerstvými pomeranči.
www.crazyforcrust.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.