Tento recept na buchtu plnou pomerančů, vyrobená z čerstvé pomerančové šťávy, kůry a lahodné glazury, přináší citrusový punc každému soustu.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 315 g hladké mouky (proseté)
- 5 g jedlé sody
- 5 g soli
- 4 velká vejce
- 300 g krupicového cukru
- 120 ml řepkového oleje
- 115 g rozpuštěného másla
- 300 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (3-4 velké pomeranče)
- 15 g pomerančové kůry (nebo více podle chuti)
Na glazuru
- 80 ml čerstvé pomerančové šťávy (1-2 pomeranče)
- 5 g pomerančové kůry
- 200 g cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte plech a dejte stranou.
- Ve střední misce smíchejte mouku a jedlou sodu a sůl. Dejte stranou.
- V mixéru vybaveném šlehacím nástavcem vyšlehejte vejce a cukr při vysoké rychlosti, dokud nebudou nadýchaná, asi 5 minut.
- Do mixéru běžícím na nízkou rychlost pomalu přidávejte olej, dokud se nespojí, a to samé opakujte s máslem.
- Přidejte pomerančovou šťávu a kůru a pomalu míchejte, dokud se vše nespojí. Přidejte suché ingredience a míchejte, dokud se nespojí.
- Přelejte těsto do připraveného plechu.
- Pečte 50–60 minut, dokud zapíchnutá špejle do středu těsta nevyjde čistá.
- Zatímco se buchta peče, smíchejte dohromady pomerančovou šťávu, kůru a cukr, abyste vytvořili polevu.
- Ještě teplou buchtu propícháme po celé ploše a přelijeme polevou.