Pomerančová buchta s mandlemi a mákem

Pomerančová buchta s mandlemi a mákem
Příprava: 30 minut Vaření: 65 minut Počet porcí: 12

Hledáte recept na chutnou sváteční buchtu? Pak dávejte pozor! Tento dezert s pomeranči, mandlemi a mákem je lahodný, vláčný, s perfektní karamelovou polevou. Navíc je bezlepkový!

Ingredience

Na těsto:

  • 2 šálky (300 g) máku
  • 7 vajec, oddělených
  • 1 šálek kokosového cukru
  • 2 šálky mandlové mouky
  • 1 čajová lžička skořice
  • kůra ze 3 pomerančů

Na karamelovou polevu:

  • 400 ml kokosového mléka
  • 1/3 šálku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2/3 šálku kokosového cukru

Na posypání:

  • 3/4 šálku vloček mandlí, opečených

Postup                                       

  1. Mák zalijte spoustou vroucí vody a máčejte ho několik hodin (nejlépe přes noc), aby byl měkký a zbavený hořkosti.
  2. Sceďte vodu z máku pomocí tenkého plátna a namelte ho dvakrát mlýnkem na jídlo (případně použijte mlýnek na kávu).
  3. Předehřejte troubu na 175°C.
  4. Vymastěte 23 cm kulatou dortovou formu máslem.
  5. Vyložte pečícím papírem a omastěte horní část papíru.
  6. Ve velké misce pomocí elektrického mixéru rozšlehejet žloutky s cukrem tak, aby byly husté a měly bledou barvu, asi 5 minut.
  7. Přidejte mák a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  8. Vmíchejte mandlovou mouku, skořici a pomerančovou kůru.
  9. Dejte stranou.
  10. V samostatné misce šlehejte bílky, dokud nevytvoří tuhé vrcholky.
  11. Jemně přidejte do těsta.
  12. Nalijte těsto do připravené formy a rovnoměrně jej zahlaďte lžící.
  13. Pečte po dobu 45-50 minut, dokud párátko vložené doptrostřed nevyleze čisté.
  14. Mezitím co se dort peče, si připravte polevu.
  15. Do malého hrnce přidejte kokosové mléko, pomerančový džus, kokosový olej a kokosový cukr.
  16. Polevu rozšlehejte na středním ohni, dokud nezačne houstnout (asi 10–15 minut).
  17. Sundejte z ohně.
  18. Až bude buchta hotová, propíchejte ji špejlí a nalejte na ni polovinu karamelové polevy.
  19. Buchtu rovnoměrně posypte mandlemi a zalijte další částí polevy, přičemž si ponechte část na servírování.
  20. Když jste připraveni servírovat, ozdobte plátkem pomeranče a trochou karamelové polevy.
  21. Užijte si to!
Buchta s mákem a pomeranči posypaná mandlemi a zalitá polevou na talíři.
www.yummyaddiction.com

Líné nedělní odpoledne si říká o zákusek ke kafíčku?
Pojďte se podívat na 8 nejlepších receptů na bábovku!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.