Hledáte recept na chutnou sváteční buchtu? Pak dávejte pozor! Tento dezert s pomeranči, mandlemi a mákem je lahodný, vláčný, s perfektní karamelovou polevou. Navíc je bezlepkový!
Ingredience
Na těsto:
- 2 šálky (300 g) máku
- 7 vajec, oddělených
- 1 šálek kokosového cukru
- 2 šálky mandlové mouky
- 1 čajová lžička skořice
- kůra ze 3 pomerančů
Na karamelovou polevu:
- 400 ml kokosového mléka
- 1/3 šálku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2/3 šálku kokosového cukru
Na posypání:
- 3/4 šálku vloček mandlí, opečených
Postup
- Mák zalijte spoustou vroucí vody a máčejte ho několik hodin (nejlépe přes noc), aby byl měkký a zbavený hořkosti.
- Sceďte vodu z máku pomocí tenkého plátna a namelte ho dvakrát mlýnkem na jídlo (případně použijte mlýnek na kávu).
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Vymastěte 23 cm kulatou dortovou formu máslem.
- Vyložte pečícím papírem a omastěte horní část papíru.
- Ve velké misce pomocí elektrického mixéru rozšlehejet žloutky s cukrem tak, aby byly husté a měly bledou barvu, asi 5 minut.
- Přidejte mák a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Vmíchejte mandlovou mouku, skořici a pomerančovou kůru.
- Dejte stranou.
- V samostatné misce šlehejte bílky, dokud nevytvoří tuhé vrcholky.
- Jemně přidejte do těsta.
- Nalijte těsto do připravené formy a rovnoměrně jej zahlaďte lžící.
- Pečte po dobu 45-50 minut, dokud párátko vložené doptrostřed nevyleze čisté.
- Mezitím co se dort peče, si připravte polevu.
- Do malého hrnce přidejte kokosové mléko, pomerančový džus, kokosový olej a kokosový cukr.
- Polevu rozšlehejte na středním ohni, dokud nezačne houstnout (asi 10–15 minut).
- Sundejte z ohně.
- Až bude buchta hotová, propíchejte ji špejlí a nalejte na ni polovinu karamelové polevy.
- Buchtu rovnoměrně posypte mandlemi a zalijte další částí polevy, přičemž si ponechte část na servírování.
- Když jste připraveni servírovat, ozdobte plátkem pomeranče a trochou karamelové polevy.
- Užijte si to!
Líné nedělní odpoledne si říká o zákusek ke kafíčku?
Pojďte se podívat na 8 nejlepších receptů na bábovku!