Pokud jde o tento recept, jedná se o tradiční italskou polévku, která se vaří v Toskánsku. Je plná rajčat a nabízí tak zcela nezaměnitelnou chuť.
Ingredience:
- 1 středně velká cibule
- 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 – 6 stroužků česneku
- 6 hrnků konzervovaných rajčat
- 4 hrnky kuřecího vývaru
- 1/2 hrnku čerstvých bazalkových listů
- 6 hrnků italského chleba
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- Sůl podle chuti
Postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek očistíme a prolisujeme.
- Z chleba odkrojíme kůrky a nakrájíme na kostky.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a vhodíme na něj cibuli. Orestujeme cca 2 minuty a přidáme česnek. Smažíme tak dlouho, až bude česnek hodně vonět.
- Přidáme rajčata a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 20 minut a pak přilijeme vývar. Dobře promícháme a vaříme dalších 10 minut.
- Vsypeme kostky chleba, bazalku a dochutíme pepřem i solí.
- Povaříme ještě 10 minut, vlijeme smetanu ke šlehání a vařečkou rozmělníme chléb o stěny hrnce, aby zahustil polévku.
- Odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Při servírování můžeme posypat vločkami červeného pepře a pokapeme extra panenským olivovým olejem.