Filmový večer a popcorn patří neodmyslitelně jeden ke druhému. Přečtěte si jak ho připravit v pohodlí domova a vychutnejte si ho přesně jako v kině.
Nastudujte si i nejrůznější druhy příchutí, kterými so tuto křupavou dobrotu můžete dochutit a zkuste ho jak na slaný způsob, tak na ten sladký! Nebudete litovat.
Co je to popcorn?
Popcorn pochází z kukuřice. Je součástí rodiny trav a je považován za celozrnnou potravinu. Je to přirozená a dobrá svačina s malým množstvím tuku a málo kaloriemi.
Popcorn se stal extrémně populární během 19. století, kdy si našel cestu na veletrhy, karnevaly, poutě a také k prodejcům na ulicích.
Proč pukají kukuřičná zrna?
Kukuřičná zrna pukají kvůli přítomnosti kapiček škrobu s vodou. Při ohřátí se tato voda vaří a horká pára rozbije slupku, což způsobuje zvětšení zrna.
Historie popcornu
Popcorn se konzumuje po celém světě a je starý více než 5000 let. Historicky si už indiánské kmeny pravidelně pochutnávaly na popcornu.
Některé kmeny popcorn jedly a nejen to, ale také z něj dělaly pivo. Aztékové nosili popcorn na svém slavnostním oděvu a také používali popcorn k oblékání soch svých bohů.
Jádra popcornu byla nalezena v Novém Mexiku a 1000 let staré jádro popcornu bylo nalezeno v jeskyni v Utahu, o níž se věří, že ji obývali indiáni z kmene Pueblo.
Jak moc je popcorn zdravý?
Když odstraníte máslo a sůl, popcorn je zdravou svačinkou i pro ty nejpřísnější diety. Se spoustou antioxidantů, hořčíku, manganu, vlákniny a vitamínu B je popcorn vynikající volbou.
Popcorn také může pomoci při kontrole hladiny cukru v krvi a snižování cholesterolu. Vysoké hladiny antioxidantů mohou dokonce pomoci při prevenci rakoviny.
Popcorn je celozrnná potravina, která má také nízký obsah kalorií, a to pouhých 30 kalorií na 100 g.
Popcorn dále obsahuje:
- vlákninu a bílkoviny, sacharidy
- obsahuje vitamíny A, B, E, K a kyselinu listovou
- minerály železo, draslík a zinek
Nutriční hodnoty neochuceného popcornu (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
374 kcal | 74 g | 0,9 g | 4,3 g | 0,6 g | 11 g | 13 g | 7 mg |
Druhy popcornu
Existují dva druhy popcornu, Butterfly/Snowflake Popcorn a Mushroom Popcorn.
Butterfly/Snowflake Popcorn se vyznačuje nepravidelným tvarem a vzhledem „křídel“ rozprostírajících se ze všech stran. Tento druh popcornu je lehčí a nadýchanější než jeho protějšek ve tvaru houby. Butterfly/Snowflake Popcorn je nejběžnější pro konzumaci v kinech nebo poutích.
Mushroom popcorn je spíše kulatého tvaru, kompaktní až téměř kulatý. Tento popcorn se obvykle konzumuje ochucený, protože jeho hutné složení dobře drží různé příchutě, polevy a koření, jako je sýr, čokoláda a karamel.
Existuje také řada barevných jader popcornu. Popcornová jádra se dodávají v bílé, žluté, modré a červené barvě.
Bílý popcorn je klasickou odrůdou, takže je ideální k dochucení.
Žlutý popcorn je nejběžnější a má slabě ořechovou chuť.
Modrý popcorn je křehký a nabízí výraznou ořechovou chuť.
Červený typ popcornu je o něco menší než zbylé odrůdy, také nabízí ořechovou chuť, ale velmi
Srovnání výživových hodnot ve vybraných oblíbených pochoutkách ve 100 g
Druh pochoutky | Energetická hodnota | Bílkoviny | Sacharidy | Tuky |
Popcorn slaný | 1700 kJ | 9 g | 49 g | 17 g |
Chipsy solené (připravte si domácí chipsy podle našeho receptu) | 2265 kJ | 5 g | 48 g | 35 g |
Tyčinky slané | 1500 kJ | 13 g | 64 g | 4 g |
Nachos chips | 1976 kJ | 7 g | 64 g | 20 g |
Křupky arašídové | 2224 kJ | 14 g | 46 g | 32 g |
Bake roll | 1880 kJ | 13 g | 66 g | 15 g |
Pistácie pražené solené | 2579 kJ | 20 g | 21 g | 51 g |
Arašídy pražené solené | 2654 kJ | 24 g | 18 g | 51 g |
Zmrzlina smetanová (vyměňte kupovanou zmrzlinu za tuto lahodnou domácí zmrzlinu) | 755 kJ | 4 g | 24 g | 8 g |
Tipy na ochucení popcornu
Ranch | ½ lžičky sušeného kopru, ½ lžičky sušené pažitky, ½ lžičky česnekového prášku, ½ lžičky cibulového prášku, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky pepře |
Perníkové koření | 1 ½ lžičky moučkového cukru, 1 lžička skořice, ¼ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého hřebíčku |
Skořicový cukr | 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžička skořice, ¼ lžičky soli |
Kokosové kari | 1 lžíce neslazeného strouhaného kokosu, ½ lžičky kari, ¼ lžičky soli |
Dorito | 2 lžíce nutričního droždí, ¼ lžičky česnekového prášku, ¼ lžičky cibulového prášku, ¼ lžičky kmínu, ¼ lžičky papriky, ¼ lžičky chilli, ¼ lžičky soli |
Mexická čokoláda | 1 lžíce neslazeného kakaového prášku, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžička skořice, ¼ lžičky soli, špetka kajenského pepře |
Taco | 1 polévková lžíce taco koření, 1 polévková lžíce nutričního droždí |
Jako základ používejte vždy
- 400 g popcornu
- 5 ml neutrálního oleje
Jak na popcorn doma?
Jak připravit popcorn na sporáku v hrnci?
Použijte dobrý a kvalitní hrnec (podívejte se na tyto recenze hrnců a vyberte si ten nejkvalitnější). Levné hrnce nerozdělují teplo rovnoměrně a můžete skončit s horkými místy, které popcorn spálí.
Nezahřívejte olej na příliš vysokou teplotu. Je velmi snadné olej spálit, a pokud zachytíte byť jen závan kouře vycházející z hrnce, váš popcorn bude chutnat jako spálený.
Začněte se dvěma zrny popcornu, abyste změřili teplotu. Jakmile prasknou, váš olej je dostatečně horký. Přidejte zbývající jádra a odstavte hrnec z na 1 minutu plotny.
Zatímco popcorn praská, lehce odklopte pokličku. Popcorn se tak v hrnci sám nezapaří a neztratí křupavost.
Pokud popcorn začne vyskakovat z hrnce, jednoduše sejměte pokličku a přebytečný popcorn vyklopte do misky. Vraťte pokličku a vraťte popcorn na plotnu, dokud se pukání nezpomalí.
Opatrně dochutíme solí.
Jak připravit popcorn v troubě?
Problém s přípravou popcornu v troubě je ten, že horký vzduch v troubě dostatečně neohřívá zrna. Vzduch obecně nepřenáší efektivně teplo jako olej a nehybný vzduch v troubě není stejně intenzivní jako horký vzduch používaný v popcornovači.
V troubě by zrnku trvalo déle, než se zahřálo na teplotu praskání. Zatímco se zrnko zahřívá, také vysychá a mohlo by se také spálit.