Pórek je skvělým zdrojem vitaminu A, C a K a řady minerálů včetně železa. V našem jídelníčku se ale příliš často nevyskytuje. Změňte to díky pórkové polévce. Je rychlá, jednoduchá a výborná.
INGREDIENCE
- 2 lžíce másla
- 2 střední nakrájené pórky, pouze bílé a světle zelené části
- 2 střední oloupané a nakrájené brambory
- 1 cibule
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého bílého pepře
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 1 kelímek (200 ml) 12% smetany na vaření
- 2 lžíce jemně nasekané čerstvé pažitky
POSTUP
- V hrnci rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a orestujte
- Až cibule zesklovatí přidejte nakrájený pórek, lehce osmahněte
- Zalijte kuřecím vývarem a přidejte brambory nakrájené na kostky
- Osolte a opepřete
- Vařte na mírném plameni asi 20 minut do změknutí brambor.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
- Přidejte smetanu na vaření a několik minut provařte.
- Dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
- Před podáváním ozdobte pažitkou.