Přemýšlíte jak svůj den nastartovat snadno a chutně? Porridge snídaňová kaše je tím správným řešením.
Pžečtěte si proč byste s ní měli začínat svůj den, ale i proč jí zařazovat do běžného jídelníčku. Jaké jsou její zdravotní benefity pro tělo, jakým způsobem jí připravit a jaké alternativy vlastně existují.
Můžete si jí vychutnat na milion způsobů a každý si určitě najde ten svůj neoblíbenější!
Co je to porridge?
Jedná se o původní pokrm pocházející z Británie, který dnes spojuje vyváženou, zdravou stravu a životní styl. Je to tradiční snídaňový pokrm, který se jednoduše vyrábí vařením ovesných vloček s vodou nebo mlékem. Podle chuti lze pak přidat různé koření, ovoce a sladidla, například med.
Může být připravována z různých druhů obilovin, zeleniny nebo dokonce i některých luštěnin. Lze ji připravit z pohanky, quinoy, hnědé rýže, špaldy nebo amarantu.
Zdravotní benefity porridge
Je nabitá živinami
Všechny druhy obilovin jsou obohaceny o základní živiny, které naše tělo potřebuje. Kaše je tedy přirozeně také nabitá všemi těmi vitamíny a minerály. Má velké množství vápníku a fosforu, které zajišťují vynikající zdraví kostí. Kromě toho obsahuje také železo, což je životně důležitý minerál, který potřebujeme pro zrychlení metabolismus.
Skvěle vás zasytí
Jedním z důvodů, proč se kaše nejčastěji konzumuje při snídani, je to, že obsahuje velké množství vlákniny. Vysoký obsah vlákniny výrazně přispívá k dalším zdravotním přínosům. Vláknina nás pomáhá zasytit působí také proti zácpě a výrazně pomáhá udržet vaše trávení pod kontrolou.
Pomáhá při hubnutí
Obiloviny vám mohou ve skutečnosti pomoci zhubnout. Vědci zjistili, že ječmen pomáhá snižovat chuť k jídlu a způsobuje, že se cítíte déle sytí. Nejen to, ječmen také pomáhá snižovat riziko cukrovky tím, že snižuje hladinu cukru v krvi v těle.
Má protizánětlivé účinky
Celozrnná pšenice se například skládá z takzvaných polyfenolů, které pomáhají zvýšit počet dobrých bakterií ve střevě, a tím regulovat zánětlivé procesy v těle.
Co porridge obsahuje?
Jemné ovesné vločky, ze kterých se porrige připravuje, jsou bohatým zdrojem energie a obsahují:
- 66 % sacharidů
- 16 % bílkovin
- 7 % tuku
- 12 – 14 % vlákniny
- vitamíny A, B1, B2, D, E,
- kyselina listová
- kyselina pantothenová
- vysoký obsah železa, který je takřka stejně vysoký jako u masa
- minerální látky vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan
Nutriční hodnoty uvařené porridge z plnotučného mléka (na 150 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
168 kcal | 20 g | 0 g | 7 g | 0 g | 7,3 g | 1,4 g | 0 g |
Druhy porridge
- Congee je druh čínské rýžové kaše, která je v mnoha asijských zemích velmi oblíbená a běžně se vyrábí vařením bílé rýže v horké vodě, dokud se rýžová zrnka nerozpadnou. Kaše congee se může dochutit kořením jako je bílý pepř, jarní cibulka, sójová omáčka, arašídy a sázená vejce, hlávkový salát, nakládané tofu a bambusové výhonky. Ale můžete zkusit i tyto sladké rýžové kaše.
- Krupice je druh kukuřičné kaše a velmi se podobá polentě. Kukuřičná mouka se vaří, dokud není super hustá, lepkavá a podobná kaši. Poté se okoření a podává se s různými přílohami, jako tyto recepty na krupicovou kaši.
- Harissa je arménská kaše, která se obvykle vyrábí z pražené, drcené nebo sušené pšenice. Tradiční harissa obsahuje také maso bohaté na tuk, což je obvykle jehněčí nebo kuřecí maso.
- Ovesná kaše může být vyrobena z různých druhů ovsa, jako je válcovaný oves, mletý oves, drcený oves. Přísady pro ovesné vločky obvykle zahrnují javorový sirup, hnědý cukr, med, rozinky a různé druhy ořechů. Může být také nejprve vařena v zeleninovém vývaru s vydatným množstvím soli a pepře, a poté smíchána s výběrem zeleniny, která obvykle zahrnuje mrkev, brambory a hrášek. Zkuste jeden z těchto skvělých receptů na ovesnou kaši.
- Genfo je hustá kaše, která se vyrábí z různých obilovin a smíšených luštěnin, včetně cizrny, pšenice, ječmene, prosa, kukuřice, sójových bobů, etiopského ovsa, žlutého hrášku a čiroky. Je dochucena ochuceným a přepuštěným máslem, které se dusí s kořením, jako je skořice, pískavice, kardamom, kurkuma, kmín a koriandr, může být naplněna směsí koření, jako je česnek, zázvor, chilli papričky a bazalka.
- Polenta je kaše z kukuřičné mouky. Přestože se polenta nejčastěji podává a jí jako horká kaše, mnoho lidí kaši nechá ztuhnout do bochníkové formy, kterou lze později grilovat, péct nebo smažit.
Recept na perfektní porridge
Co budeme potřebovat
- 160 g ovesných vloček
- 600 ml mléka (sójového mléka nebo vody)
Postup
- Vložte vločky a mléko nebo vodu do velkého hrnce a zahřívejte na střední teplotu
- Přidejte malou špetku mořské soli a promíchejte vařečkou
- Přiveďte k mírnému varu po dobu 5 až 6 minut a míchejte tak často, jak jen můžete, abyste získali hladkou krémovou kaši
- Pokud máte rádi kaši tekutější, jednoduše přidejte trochu mléka nebo vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence
- Osvěžte svou kaši svou oblíbenou kombinací čerstvého ovoce, ořechů a semínek, doslaďte podle chuti (inspirujte se níže)
Podívejte se na další perfektní pohankové kaše, které jsou neuvěřitelné chutné a zdravé!
Čím kaši dochutit?
Datlovo-tahini kaše |
Kaše s banány, rozinkami a muškátovým oříškem |
Kaše s jahodami a borůvkami |
Chia kaše s třešněmi |
Kaše s banány, malinami, mandlovým máslem a skořicí |
Kaše s vlašskými ořechy, plátky hrušek a zázvorem |
Broskvová a malinová kaše |
Borůvkovo ořechová kaše se slunečnicovými semínky |
Kaše s nízkotučným řeckým jogurtem a meruňkami |
Kaše s dušenými jablky a skořicí |
Kaše se strouhanými jablky, ostružinami a pekanovými ořechy |
Kaše s banánem a čokoládou |
Jak porridge skladovat?
Vařenou porridge lze při správném skladování uchovávat až 5 dní, což vám umožní kaši jíst každý den v průběhu pracovního týdneu, aniž byste je museli ráno vařit.
Chlazení – lednička je nejjednodušší možností pro skladování ovesných vloček, zvláště pokud plánujete jíst ovesné vločky v příštích několika dnech. Ovesné vločky můžete rozdělit na jednotlivé porce a uchovávat je v lednici až 5 dní.
Zamrazení – Používání mrazýku k uchovávání ovesných vloček je vhodné, když ovesné vločky neplánujete v příštích dnech jíst a chcete ještě prodloužit jejich trvanlivost. Ovesné vločky uložené v mrazáku lze skladovat až 3 měsíce.
Když chcete uchovat zbytky vařené porridge, musíte zvolit vzduchotěsnou nádobu. Ta pomáhá zabránit nadměrné vlhkosti a kontaktu se vzduchem, který by mohl způsobit zkažení ovesných vloček.
Mrazicí sáčky – jsou dobrou volbou, protože jsou odolné a můžete je skládat na sebe, abyste ušetřili místo. Mají polopropustnou membránu, která pomáhá chránit ovesné vločky před vlhkostí.
Skleněné nádoby – jsou oblíbenou volbou pro vařenou kaši. Mají vzduchotěsný uzávěr a sklo nenese nepříjemné pachy.
Plastové nádoby – jsou snadno uzavíratelné, jsou vzduchotěsné a odolné.