Pomerančový moučník

Pomerančový moučník
Příprava: 30 minut Vaření: 75 minut Počet porcí: 12

Pomerančový dort, jak se také této bábovce s olejem říká, má vynikající chuť a nezapomenutelná aroma. Díky čerstvým pomerančům a extra panenskému olivovému oleji budete mít o gurmánský zážitek postaráno.

Ingredience:

  • 5 velkých pomerančů
  • 3,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 5 velkých vajec
  • 3 hrnky cukru krystal
  • 1,5 hrnku extra panenského olivového oleje
  • moučkový cukr na posyp

Postup:

  • Rošt dáme do střední části trouby a tu si předehřejeme na 180°C.
  • Formu vystříkáme sprejem na pečení (olej) a zatím odložíme stranou.
  • Pomeranče důkladně omyjeme a nastrouháme z nich pomerančovou kůru.
  • Potom je rozpůlíme a vymačkáme z nich všechnu šťávu.
  • V jedné misce promísíme mouku, sůl a prášek do pečiva.
  • Do mísy mixéru dáme vejce a středně vysokou rychlostí šleháme asi 1 minutu.
  • Pomalu přisypáváme cukr a našleháme do husté světle žluté pěny. To trvá asi 3 minuty.
  • Snížíme rychlost a přidáme mouku s olejem na střídačku.
  • Přilijeme šťávu z pomerančů a zasypeme kůrou.
  • Ještě několikrát promícháme pomocí mixéru, aby bylo těsto hezky hladké.
  • Těsto přelijeme do připravené formy a pečeme asi 75 minut.
  • Občas na bábovku mrkneme, a kdyby začala moc rychle hnědnout, zakryjeme vršek alobalem.
  • Po upečení necháme bábovku 10 minut odpočinout ve formě.
  • Poté ji ihned vyklopíme a uložíme na stojan na dorty s poklopem.
  • Tam ji necháme až do druhého dne.
  • Věřte, že to čekání se vyplatí, protože druhý den bude mnohem lepší a vláčnější.
  • Před servírováním ji posypeme moučkovým cukrem.
Dort z olivového oleje s chutí a vůní pomerančů.
Zdroj: https://leitesculinaria.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.