Pomerančový dort, jak se také této bábovce s olejem říká, má vynikající chuť a nezapomenutelná aroma. Díky čerstvým pomerančům a extra panenskému olivovému oleji budete mít o gurmánský zážitek postaráno.
Ingredience:
- 5 velkých pomerančů
- 3,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 5 velkých vajec
- 3 hrnky cukru krystal
- 1,5 hrnku extra panenského olivového oleje
- moučkový cukr na posyp
Postup:
- Rošt dáme do střední části trouby a tu si předehřejeme na 180°C.
- Formu vystříkáme sprejem na pečení (olej) a zatím odložíme stranou.
- Pomeranče důkladně omyjeme a nastrouháme z nich pomerančovou kůru.
- Potom je rozpůlíme a vymačkáme z nich všechnu šťávu.
- V jedné misce promísíme mouku, sůl a prášek do pečiva.
- Do mísy mixéru dáme vejce a středně vysokou rychlostí šleháme asi 1 minutu.
- Pomalu přisypáváme cukr a našleháme do husté světle žluté pěny. To trvá asi 3 minuty.
- Snížíme rychlost a přidáme mouku s olejem na střídačku.
- Přilijeme šťávu z pomerančů a zasypeme kůrou.
- Ještě několikrát promícháme pomocí mixéru, aby bylo těsto hezky hladké.
- Těsto přelijeme do připravené formy a pečeme asi 75 minut.
- Občas na bábovku mrkneme, a kdyby začala moc rychle hnědnout, zakryjeme vršek alobalem.
- Po upečení necháme bábovku 10 minut odpočinout ve formě.
- Poté ji ihned vyklopíme a uložíme na stojan na dorty s poklopem.
- Tam ji necháme až do druhého dne.
- Věřte, že to čekání se vyplatí, protože druhý den bude mnohem lepší a vláčnější.
- Před servírováním ji posypeme moučkovým cukrem.