Za mě asi nejlepší kombinace, kterou si můžete s touto skvělou zeleninou uvařit! Vychutnejte si lahodné rybí maso se správně zvoleným vínem a posuňte tento kulinářský zážitek zase o něco výš!
Co budeme potřebovat
Na zeleninu
- 5 lžic čerstvé citronové šťávy
- 4 artyčoky
- 6 snítek tymiánu
- 4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- Lžíce černého pepře
- 300 ml olivového oleje
- 125 g zelených fazolek
- Sůl
- 125 g hrášku
- 90 g zelených oliv (nahrubo nakrájených)
- Hrst čerstvé petržele
- Hrst natrhaných lístků čerstvé máty
- Čerstvě mletý černý pepř
Na lososa
- 4 snítky petržele
- 4 snítky kopru
- Citron (nakrájený na tenké plátky)
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 125 ml suchého bílého vína
- Lžíce černého pepře
- Sůl
- 4 x 170 g filetů z lososa bez kůže
Postup
- Na zeleninu si smícháme 3 polévkové lžíce a citronovou šťávu do velké mísy se studenou vodou
- Pomocí zoubkovaného nože ořízneme vršek artyčoku těsně nad srdcem
- Pomocí nože nebo škrabky na zeleninu odstraníme tmavou vnější vrstvu ze stonku
- Artyčok podélně rozpůlíme a vydlabeme
- Artyčok umístíme do citronové vody, abychom zabránili změně barvy
- Artyčoky scedíme, osušíme a vložíme do hrnce na plotně
- Do hrnce přidáme tymián, česnek, bobkové listy, kuličky pepře a 250 ml oleje
- Začneme na střední teplotu vařit, dokud olej kolem artyčoků nezačne bublat
- Snížíme teplotu a za občasného otáčení artyčoků vaříme 15–20 minut, dokud stonky po propíchnutí nožem nejsou měkké
- Plotnu vypneme a artyčoky necháme v oleji vychladnout
- Mezitím, pokud používáme čerstvé fazole, je uvaříme v hrnci s vroucí osolenou vodou do měkka
- Pomocí děrované lžíce je přendáme do cedníku umístěného v misce s ledovou vodou
- Fazole scedíme a vložíme do velké mísy
- Pokud používáme mražené fazole, vaříme je asi 2 minuty a poté vložíme do ledové vody a následně je scedíme
- Do hrnce vrátíme vodu a přivedeme jí k varu
- Přidáme hrášek a vaříme ho do měkka
- Přeneseme ho do cedníku v ledové vodě, scedíme a přidáme ho k fazolím
- Pomocí děrované lžíce přidáme artyčoky do misky s hráškem a fazolemi
- Přidáme 30 ml oleje, olivy, petržel, mátu a zbývající 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- Promícháme a dochutíme solí a pepřem
- Na lososa si do pánve na střední teplotu začneme vařit směs petržele, kopru, plátků citronu, citronovou šťávu, víno, kuličky pepře a 3 šálky vody
- Dochutíme solí a přidám lososa
- Pánev zakryjeme a snížíme teplotu
- Vaříme 6–8 minut
- Hotového lososa podáváme s artyčokovým salátem, plátky citronu a omáčkou z lososa
Spárujte tento pokrm se správným vínem! Vyzkoušejte k němu suchý Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský.