Pošírovaný losos s konfitovaným artyčokem

Pošírovaný losos s konfitovaným artyčokem

Za mě asi nejlepší kombinace, kterou si můžete s touto skvělou zeleninou uvařit! Vychutnejte si lahodné rybí maso se správně zvoleným vínem a posuňte tento kulinářský zážitek zase o něco výš!

Co budeme potřebovat

Na zeleninu

  1. 5 lžic čerstvé citronové šťávy
  2. 4 artyčoky
  3. 6 snítek tymiánu
  4. 4 stroužky česneku
  5. 2 bobkové listy
  6. Lžíce černého pepře
  7. 300 ml olivového oleje
  8. 125 g zelených fazolek
  9. Sůl
  10. 125 g hrášku
  11. 90 g zelených oliv (nahrubo nakrájených)
  12. Hrst čerstvé petržele
  13. Hrst natrhaných lístků čerstvé máty
  14. Čerstvě mletý černý pepř

Na lososa

  1. 4 snítky petržele
  2. 4 snítky kopru
  3. Citron (nakrájený na tenké plátky)
  4. 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  5. 125 ml suchého bílého vína
  6. Lžíce černého pepře
  7. Sůl
  8. 4 x 170 g filetů z lososa bez kůže

Postup

  1. Na zeleninu si smícháme 3 polévkové lžíce a citronovou šťávu do velké mísy se studenou vodou
  2. Pomocí zoubkovaného nože ořízneme vršek artyčoku těsně nad srdcem
  3. Pomocí nože nebo škrabky na zeleninu odstraníme tmavou vnější vrstvu ze stonku
  4. Artyčok podélně rozpůlíme a vydlabeme
  5. Artyčok umístíme do citronové vody, abychom zabránili změně barvy
  6. Artyčoky scedíme, osušíme a vložíme do hrnce na plotně
  7. Do hrnce přidáme tymián, česnek, bobkové listy, kuličky pepře a 250 ml oleje
  8. Začneme na střední teplotu vařit, dokud olej kolem artyčoků nezačne bublat
  9. Snížíme teplotu a za občasného otáčení artyčoků vaříme 15–20 minut, dokud stonky po propíchnutí nožem nejsou měkké
  10. Plotnu vypneme a artyčoky necháme v oleji vychladnout
  11. Mezitím, pokud používáme čerstvé fazole, je uvaříme v hrnci s vroucí osolenou vodou do měkka
  12. Pomocí děrované lžíce je přendáme do cedníku umístěného v misce s ledovou vodou
  13. Fazole scedíme a vložíme do velké mísy
  14. Pokud používáme mražené fazole, vaříme je asi 2 minuty a poté vložíme do ledové vody a následně je scedíme
  15. Do hrnce vrátíme vodu a přivedeme jí k varu
  16. Přidáme hrášek a vaříme ho do měkka
  17. Přeneseme ho do cedníku v ledové vodě, scedíme a přidáme ho k fazolím
  18. Pomocí děrované lžíce přidáme artyčoky do misky s hráškem a fazolemi
  19. Přidáme 30 ml oleje, olivy, petržel, mátu a zbývající 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  20. Promícháme a dochutíme solí a pepřem
  21. Na lososa si do pánve na střední teplotu začneme vařit směs petržele, kopru, plátků citronu, citronovou šťávu, víno, kuličky pepře a 3 šálky vody
  22. Dochutíme solí a přidám lososa
  23. Pánev zakryjeme a snížíme teplotu
  24. Vaříme 6–8 minut
  25. Hotového lososa podáváme s artyčokovým salátem, plátky citronu a omáčkou z lososa

Spárujte tento pokrm se správným vínem! Vyzkoušejte k němu suchý Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský.

Pečený losos s artyčokem smaženým v oleji, kapary a lahodnou omáčkou.
Zdroj: juliasalbum.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.