Bábovku známe asi všichni, ale co ji naplnit bohatými kouřovými švestkovými povidly, díky kterým bude bábovka extra šťavnatá! Doufáme, že si tento trochu neobvyklý veganský moučník užijete.
Ingredience
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1 balení sušeného droždí
- 1 balíček vanilkového cukru (volitelně)
- 40 g cukru
- 40 g rostlinného margarínu
- 200 ml rostlinného mléka
- 1 dávka rumu (volitelně)
- 1 špetka soli
- mouka na poprášení
- margarín na vymazání
Na náplň:
- 450 g povidel
- 1/2 citronové šťávy
- 1 lžička skořice
- 1 dávka rumu (volitelně)
Postup
- Zahřejte mléko, aby bylo teplé, ale ne vařící.
- Rozpusťte v něm margarín a přidejte dávku rumu (volitelně).
- Do misky přidejte všechny zbývající suché ingredience na těsto a promíchejte.
- Přidejte teplé rostlinné mléko.
- Promíchejte všechny ingredience, aby vzniklo hladké těsto, které se nelepí.
- V případě potřeby přidejte trochu více mléka.
- Mísu s těstem přikryjte ručníkem a nechte 40 minut odpočívat v teplém prostředí, aby nakynulo.
- Mezitím v misce smíchejte všechny ingredience na náplň.
- Ochutnejte a uvidíte, jestli chcete přidat ještě něco.
- Formu na bábovku vymažte margarínem a poprašte moukou, aby se bábovka nelepila na formu.
- Poté, co těsto 40 minut odpočívá, jej na pomoučeném povrchu vyválejte válečkem na tloušťku půl centimetru.
- Náplň natřete na těsto, okraje udržujte čisté.
- Přehněte okraje, aby náplň nevytekla, a pak těsto vytvarujte jako štrúdl.
- Přendejte do formy.
- Mezitím zahřejte troubu na 160°C.
- Pečte bábovku asi 45 až 50 minut, dokud není zlatohnědá.
- Pomocí jehly zkontrolujte, zda je upečená správně.
- Jakmile ji vyjmete z trouby, okamžitě ji přendejte na talíř.
- Podávejte s moučkovým cukrem.