10 luxusních receptů na buchty s povidly. Inspirujte se!

Máte chuť na něco sladkého a chutného?

Vyzkoušejte naše recepty na povidlové buchty a koláče!

Dali byste si raději kynuté buchty nebo preferujete něco trochu zdravějšího?

V tomto článku si na své přijde opravdu každý.

Recepty na bábovky jako od babičky? Podívejte se na našich 8 skvělých variant této sladké pochoutky.

Jak si připravit ta nejlepší domácí povidla

Chcete mít povidla jako od babičky? Uvařte si je podle našeho postupu a tipů. Postačí vám nadšení, švestky, cukr a pár hodin u sporáku. A večer budete mít doma povidla, v nichž bude stát lžička a jako vaše babička je budete krájet pěkně nožem.

Ingredience na 2 – 3 kila povidel

  • 10 kg švestek
  • 400 g cukru krystal
  • 1 lžička skořice

Postup

  1. Zralé švestky sbíráme přímo ze stromu, na vynikající povidla nám poslouží i přezrálé popadané plody.
  2. Pamatujme si, že čím zralejší švestky, tím sladší povidla.
  3. Švestky odstopkujeme, důkladně omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
  4. Rozpůlené švestky umeleme v masovém mlýnku, jako to dělali naše babičky.
  5. Pokud si chceme práci urychlit, skvěle poslouží i sekáček na zeleninu, v kterém jsou švestky raz -dva zpracované na kaši.
  6. Pomleté ​​švestky dáme do velkého hrnce s co největším obvodem, aby se tekutina mohla dobře vypařovat.
  7. Povidla zahušťujeme při mírném ohni, během mírného varu a za stálého míchání 4 až 5 hodin.
  8. Míchání je velmi důležité, povidla se umí rychle připálit nejen na dno, ale i na stěny nádoby.
  9. A připálená povidla jsou nepříjemně nahořklá.
  10. Zahušťováním povidel z 10 kilogramů švestek, které trvá cca 5 hodin vyrobíme asi dvě až tři kila poctivých povidel.
  11. Asi po dvou až třech hodinách se nám už z hrnce odpaří asi pět centimetrů tekutiny, z hrnce to krásně voní, povidla bublá a houstnou.
  12. Povidla jsou dostatečně zahuštěna tehdy, pokud z hmotnosti švestek zůstala třetina až čtvrtina.
  13. Pokud povidla děláme z přezrálých sladkých švestek, zkontrolujeme jak chutnají.
  14. Podle chutí docukrujeme asi 400 g cukru krystal a ještě 30 minut povaříme.
  15. Hustotu povidel kontrolujeme tak, že lžičkou přejdeme po vychladlé vzorku na talíři.
  16. Pár minut před dovařením naše babičky do povidel přidávali i trochu mleté ​​skořice, aby byla voňavější.
  17. Pokud mají povidla dobrou konzistenci, vroucí je pak naléváme do vysterilizovaných sklenic až po okraj.
  18. Kuchyňskou utěrkou ještě vyčistíme horní okraj a závit poháru, pokud nám po něm náhodou při nabírání stekla povidla, aby víčko dobře drželo.
  19. Důkladně zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme chladnout asi 10 minut.
  20. Pak sklenice s povidly otočíme, zkontrolujeme, zda jsou víčka dobře přitažená, a necháme vychladnout.
  21. Vychladlá povidla jsou tuhá, lesklá, téměř černá, nejsou hořká, tedy se nám je podařilo nepřipálit a mají typickou lahodnou chuť.

A jak se vám povidla a buchty z nich povedly? Pochlubte se nám do komentářů!

Veronika Koliášová

Vaření je jedním z mých největších koníčků a ráda zkouším nové a nové recepty. Nejvíce mě oslovila asi kuchyně asijská, sama mám téměř celou JV Asii procestovanou, ale nikdy nepohrdnu ani tradiční českou kuchyní.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Objevte podobné tipy

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.