Koláče s drobenkou patří mezi ty nejoblíbenější. Vyzkoušejte tuto verzi s lahodnými povidly!
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 120 ml mléka
- 50 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce cukru krupice
- 1/2 kostky droždí
- sůl
Na drobenku:
- 50 g hrubé mouky
- 50 g krupicového cukru
- 30 g másla
Na dokončení:
- 1 žloutek na potření
- 1 hrnek povidel
Postup
- Smíchejte droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a polovinu mléka a nechte vyjít kvásek.
- Teprve když se začnou tvořit bubliny, přidejte zbylý cukr, mouku se solí, vejce, mléko a rozpuštěné (vychladlé) máslo.
- Vypracujte těsto, přikryjte ho čistou utěrkou a nechte třičtvrtě hodiny kynout na teplém místě.
- Z cukru, másla a mouky udělejte drobenku.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Vychladlé těsto rozdělte na 4 části, z nichž vytvarujte koláče a dejte je na plech pokrytý pečícím papírem.
- Stěrkou naneste povidla a nechte asi centimetrový okraj.
- Ten potřete rozšlehaným žloutkem a potom koláče posypte připravenou drobenkou.
- Vložte do trouby a pečte přibližně 20 minut, okraje koláče by měly být pěkně zlaté.