Vánoční štola

Vánoční štola
Příprava: 30 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 1

Při přípravě pravé drážďanské verze je důležité dodržet uvedený poměr ingrediencí.

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g rozinek
  • 220 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 125 ml mléka
  • 100 g pomerančové a citrónové kandované kůry
  • 100 g mandlí
  • 6 PL rumu
  • 42 g čerstvého droždí
  • špetka soli

Na potření

  • 5 PL másla
  • 5 PL moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

Postup

  1. Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
  2. V míse smíchejte mouku, cukr, změklé máslo, sůl, mandle, rozinky a kandované ovoce, které jste předtím namočili v rumu.
  3. Přidejte vzešlý kvásek a těsto zadělejte.
  4. Vypracované těsto dejte na hodinu kynout na teplé místo.
  5. Poté vzniklé těsto vyklopte na pomoučený vál, znovu propracujte a opět nechte hodinu odpočívat v teple.
  6. Následně z těsta vytvarujte tvar štoly.
  7. Předehřejte si troubu na 180°C.
  8. Vánočná štolu dejte na plech s pečicím papírem a nechte ještě chvíli odpočívat.
  9. Pečte přibližně 50-60 minut.
  10. Ještě teplou štolu potřete rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem.
Pravá drážďanská varianta vánočního moučníku.
zdroj: dresdnerstolle.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.