Pravou svíčkovou zvládne jistě každý, dá-li přípravě tohoto jídla alespoň trochu trpělivosti a lásky.
Když se řekne svíčková, každému se jistě vybaví druh hovězího masa. Nutně však nemusíte v ingrediencích hovězí maso použít.
Zde si představíme jednoduché recepty na svíčkovou, přičemž vyzkoušíme různé varianty, například s vepřovým masem, králičím, kuřecím, ale i tradiční hovězí svíčkovou na smetaně.
Naše recepty
TIP: Zbylo vám hovězí maso a nevíte co s ním? Inspirujte se a uvařte si výborný hovězí vývar, který si můžete zamrazit do zásoby.
Proč se omáčka nazývá svíčková?
Jednou z možností, proč se jí tak říká je právě tvar masa do špičky. Možné je také to, že část masa neboli hovězí svíčka se nachází v místech skotu, kde se vyskytuje hodně loje, což je surovina, ze které se svíčky kdysi dávno vyráběly.
Spíše pravdivější teorií názvu je skutečnost, že ve středověku byla jedna z cechovních povinností řeznického mistra a sice připravit jednou za rok večeři pro tovaryše. Večeře se tak konala, když se tovaryši vrátili do učení po letních prázdninách a byla při svíčkách. Podávala se pravidelně hovězí pečeně, tedy pečeně při svíčkách, také svíčková pečeně.
Ke svíčkové neodmyslitelně patří houskové knedlíky. Pokud si chcete připravit domácí, určitě navštivte náš recept na domácí houskové knedlíky.