Tento druh jídla spatřil světlo světa už v 16. století. Nejdůležitější součástí pravého italského receptu je správná příprava těsta.
Pojďme na to!
Ingredience
- 600ml teplé vody
- 7 šálků mouky
- 2,5–3 lžíce čerstvého droždí (můžete použít 2 čajové lžičky sušeného droždí)
- 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
- 1,5 čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky cukru
- mozarrella a další přísady na pizzu dle chuti
Postup
- Do misky vložte droždí a zalijte jej teplou vodou. Míchejte, dokud se droždí nerozpustí.
- Na vál vysypte mouku tak, aby připomínala sopku a droždí s vodou nalijte přímo do její špičky. Přidejte také veškeré další ingredience.
- Vše dohromady hněťte po dobu 10–15 minut, dokud nevznikne hladké a pružné těsto.
- Mísu vymažte trochou olivového oleje a vložte do ní těsto. Těsto v misce otočte, aby byl jeho povrch mírně naolejovaný.
- Mísu s těstem zakryjte a nechte odpočívat 4–5 hodin. Na povrchu těsta vytvořte nožem kříž. Italská tradice tento počin vykládá jako požehnání pokrmu.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Těsto z mísy vyklopte na pomoučený vál a rozdělte jej na polovinu. Nechte několik minut odpočívat.
- Každou část těsta vytvarujte do tvaru kruhu pomocí rukou a vložte na plech.
- Každou pizzu pečte 10 minut, poté na ni přidejte mozzarellu a další přísady dle vlastního výběru a své chuti. Vložte zpět do trouby a pečte, dokud těsto nezhnědne.
- Hotovou pizzu vyjměte a ozdobte několika lístky čerstvé bazalky.
