Pravá Pljeskavica

Pravá Pljeskavica
Příprava: 15 minut Vaření: 20 minut Počet porcí: 5

Proč chodit do „Mekáče“, když si doma můžete připravit mnohem lepší hamburger v podobě balkánské speciality z mletého masa. Neváhejte si prohlédnout i recepty na masové kuličky.

Ingredience:

  • 450 g mletého hovězího masa
  • 450 g mletého vepřového masa
  • 2 lžičky mořské soli
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • ½ hrnku perlivé vody
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
  • rostlinný olej na smažení podle potřeby

Na ozdobu:

  • 4 kusy pita chleba
  • ajvar
  • kajmak
  • cibule
  • kyselé okurky

Postup:

  • V míse smícháme mleté hovězí i vepřové maso, osolíme, přidáme sladkou papriku, pepř i perlivou vodu.
  • Rukama důkladně promísíme, aby se vše spojilo a koření se dostalo opravdu všude.
  • Povrch masové směsi potřeme olivovým olejem, díky čemuž se v mase udrží potřebná vlhkost.
  • Zakryjeme potravinovou fólií a dáme přes noc do lednice.
  • Následující den přidáme k masu nakrájenou cibuli a znovu dobře promícháme.
  • Masovou směs rozdělíme na 4 stejně velké kuličky a každou poté jemně vytvarujeme na tenkou placičku, která by měla mít v průměru cca 15–17 cm.
  • Placičky dáme na rozpálený gril a z každé strany opékáme zhruba 4 minuty, případně o něco déle, záleží, jak rychle gril peče.
  • Kdo nemá gril, a přesto by si tuto dobrotu chtěl připravit, může osmažit na pánvi, nebo třeba i opéct v troubě, ale na grilu chutná pljeskavica nejlépe.
  • Pak už jen stačí potřít pita chléb ajvarem a kajmakem, přidat na plátky nakrájenou cibuli, okurky a vložit masovou placku.
Tradiční srbský burger v pita chlebu s cibulí, okurkami a ajvarem.
Zdroj: https://cookingtheglobe.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.