Tento řecký recept je opravdu výtečný. Užijte si výraznou chuť masa s luxusní krémovou bešamelovou omáčkou.
Ingredience
- 3 velké lilky (nakrájené na tenké plátky)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule (nakrájená najemno)
- 2 stroužky česneku (nakrájené najemno)
- 800 g mletého jehněčího masa (můžeme nahradit 400 g hovězího a 400 g jehněčího mletého masa)
- 420 g drcených rajčat z plechovky
- 1 čajová lžička mleté skořice
- ½ čajové lžičky mletého nového koření
- 1 čajová lžička sladké papriky
- bylinky podle chuti (čerstvý koriandr, petrželka, bazalka, majoránka, pažitka atd.)
- sůl
- pepř
Bešamel:
- 75 g másla
- ⅓ šálku hladké mouky
- 2 šálky mléka
- špetka soli a bílého pepře
- strouhaný muškátový oříšek dle chuti
Postup
- Lilek nakrájejte na tenké plátky, posolte a nechte vypotit asi 15 minut. Poté slijte přebytečnou vodu a osušte pomocí čisté utěrky.
- Plátky lilku opékejte po dobu 2–3 minut z každé strany nebo dokud nezhnědnou.
- Upečený lilek následně přendejte na talíř a nechte vychladnout.
- Na rozpáleném oleji dozlatova osmahněte nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte mleté maso a promíchejte jej s cibulkou. Po osmahnutí masa dochuťte solí, pepřem, skořicí, novým kořením, sladkou paprikou, bylinkami a přidejte drcená rajčata.
- Přiveďte k varu a snižte teplotu.
- Duste přibližně 30 minut, do odpaření přebytečné tekutiny a zhoustnutí omáčky.
- Mezitím si připravte bešamel.
- V hrnci rozpusťte máslo, přisypejte mouku a, za stálého míchání, vytvořte jíšku, kterou, asi 1–2 minutky, vařte, aby omáčka nechutnala po mouce.
- Postupně přilévejte do jíšky mléko a vše rozšlehejte.
- Snižte teplotu a nechte probublávat, dokud bešamel nezhoustne. Bešamel by se neměl úplně vařit.
- Osolte, opepřete a přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Vše promíchejte a odstavte z tepla.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Zapékací mísu nebo pekáč vymažte olivovým olejem a začněte s vrstvením. Vždy vkládejte nejprve lilek, maso a poté bešamel. Vrstvení opakujte, dokud je k dispozici materiál. Skončit byste měli přelitím bešamelu.
- Pečte přibližně 45 minut nebo dozlatova.
- Svou povedenou musaku s lilkem podávejte až 10 minut poté, co ji dopečete. Lépe se tak propojí chutě a pokrm se vám bude lépe porcovat.
Bešamel můžete použít nejen do musaky, ale také do receptů na lasagne.