Pravá řecká musaka z lilku

Pravá řecká musaka z lilku

Tento řecký recept je opravdu výtečný. Užijte si výraznou chuť masa s luxusní krémovou bešamelovou omáčkou. 

Ingredience 

  • 3 velké lilky (nakrájené na tenké plátky)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule (nakrájená najemno)
  • 2 stroužky česneku (nakrájené najemno)
  • 800 g mletého jehněčího masa (můžeme nahradit 400 g hovězího a 400 g jehněčího mletého masa)
  • 420 g drcených rajčat z plechovky
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • ½ čajové lžičky mletého nového koření
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • bylinky podle chuti (čerstvý koriandr, petrželka, bazalka, majoránka, pažitka atd.)
  • sůl 
  • pepř 

Bešamel:

  • 75 g másla
  • ⅓ šálku hladké mouky
  • 2 šálky mléka
  • špetka soli a bílého pepře
  • strouhaný muškátový oříšek dle chuti

Postup

  • Lilek nakrájejte na tenké plátky, posolte a nechte vypotit asi 15 minut. Poté slijte přebytečnou vodu a osušte pomocí čisté utěrky.
  • Plátky lilku opékejte po dobu 2–3 minut z každé strany nebo dokud nezhnědnou. 
  • Upečený lilek následně přendejte na talíř a nechte vychladnout.
  • Na rozpáleném oleji dozlatova osmahněte nakrájenou cibuli  a česnek.
  • Přidejte mleté maso a promíchejte jej s cibulkou. Po osmahnutí masa dochuťte solí, pepřem, skořicí, novým kořením, sladkou paprikou, bylinkami a přidejte drcená rajčata.
  • Přiveďte k varu a snižte teplotu.
  • Duste přibližně 30 minut, do odpaření přebytečné tekutiny a zhoustnutí omáčky.
  • Mezitím si připravte bešamel. 
  • V hrnci rozpusťte máslo, přisypejte mouku a, za stálého míchání, vytvořte jíšku, kterou, asi 1–2 minutky, vařte, aby omáčka nechutnala po mouce.
  • Postupně přilévejte do jíšky mléko a vše rozšlehejte.
  • Snižte teplotu a nechte probublávat, dokud bešamel nezhoustne. Bešamel by se neměl úplně vařit.
  • Osolte, opepřete a přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Vše promíchejte a odstavte z tepla. 
  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Zapékací mísu nebo pekáč vymažte olivovým olejem a začněte s vrstvením. Vždy vkládejte nejprve lilek, maso a poté bešamel. Vrstvení opakujte, dokud je k dispozici materiál. Skončit byste měli přelitím bešamelu. 
  • Pečte přibližně 45 minut nebo dozlatova. 
  • Svou povedenou musaku s lilkem podávejte až 10 minut poté, co ji dopečete. Lépe se tak propojí chutě a pokrm se vám bude lépe porcovat.

Zapečené mleté maso s lilkem a bešamelem, zdobené petrželkou.
zdroj: daringgourmet.com

Bešamel můžete použít nejen do musaky, ale také do receptů na lasagne.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.