Pravá sicilská caponata

Pravá sicilská caponata
Příprava: 60 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 4

Lilky spolu s bazalkou a rajčaty vytvářejí směs vůní, barev a chutí, která dokonale charakterizuje tento překrásný ostrov.

Ingredience

  • 1000 g lilku
  • 400 g řapíkatého celeru
  • 250 g cibule
  • 200 g rajčat
  • 200 g zelených oliv ve slaném nálevu
  • 60 g cukru
  • 60 g bílého octa
  • 50 g capary
  • 50 g piniových oříšků
  • 40 g rajského protlaku
  • bazalka
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • Následně nakrájejte na plátky očištěný řapíkatý celer a z oliv vyjměte pecku.
  • Omyté a osušené lilky nakrájejte na kousky o velikosti asi 2,5 cm.
  • Totéž proveďte s rajčaty.
  • Na pánvi zlehka opečte piniové oříšky.
  • V hrnci rozehřejte olivový olej a osmažte v něm kousky lilků.
  • Jakmile jsou dozlatova osmažené, vyjměte je a položte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby se odstranil přebytečný olej.
  • Na velkou pánev nalijte olivový olej, rozehřejte ho a přidejte cibuli.
  • Když cibule zesklovatí, pak přidejte celer, nechte ho lehce osmažit a poté přidejte kapary, olivy, piniové oříšky a rajčata.
  • Promíchejte, přiklopte pokličkou a vařte na mírném plameni 15 až 20 minut.
  • V mezidobě si připravte sladkokyselou omáčku.
  • V malé misce smíchejte rajčatový protlak, ocet, cukr a sůl.
  • Po uplynutí 15 až 20 minut omáčku nalijte do pánve se zeleninou.
  • Zamíchejte, zvyšte teplotu a míchejte, dokud se nezmizí vůně octa.
  • Vypněte plamen, přidejte osmažené lilky a bazalku a vše důkladně promíchejte.

Tuto lahodnou caponatu můžete podávat nejen teplou, ale též studenou.

Miska s caponatou a opečený chléb.
zdroj: lacucinaitaliana.it

Pokud máte pro rozmanité směsi zeleniny slabost, vyzkoušejte také recepty na ratatouille! Uvidíte, že si vám také zachutná.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.