Pravé bratislavské rohlíčky

Pravé bratislavské rohlíčky

Bajgle, jak se těmto rohlíčkům také říká, jsou ideálním pohoštěním například k odpolední kávě, nebo třeba ráno ke kakau. Mají skvělou chuť a nikdy nezůstanete jen u jednoho kousku. Vynikající jsou i recepty na svatomartinské rohlíčky, které rovněž nemusí být připravovány pouze ve svátečním období.

Ingredience:

Těsto:

  • 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (20 g)
  • 1 lžička moučkového cukru a hladké mouky na zaprášení
  • 350 g proseté polohrubé mouky (pokud nemáme, dáme 250 g hladké mouky smíchané se 100 g hrubé mouky)
  • Špetka mořské soli
  • 50 g prosetého moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 100 g rozpuštěného nesoleného másla

Na makovou náplň (na první 1/3 těsta):

  • 100 g mletého máku
  • 20 g prosetého moučkového cukru
  • 1 – 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce čerstvé šťávy z citronu
  • 20 g másla
  • 20 ml mléka
  • Hrst sušených rozinek namočených v horké vodě smíchané s rumem

Na kaštanovou náplň (na druhou 1/3 těsta):

  • 100 g uvařených a oloupaných kaštanů
  • 10 g másla
  • 10 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 – 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 – 2 lžíce rumu

Na ořechovou náplň (na třetí 1/3 těsta):

  • 100 g vlašských ořechů
  • 25 g rozinek namočených v tmavém rumu
  • 40 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce mléka

Na dohotovení:

  • 1 celé vejce na potření
  • 2 – 3 lžíce čerstvého nesoleného másla na potření

Postup:

Příprava těsta

  • Nejprve si připravíme kvásek. Do hrnku dáme vlažné mléko, přisypeme droždí a 1 lžičku cukru. Promícháme, poprášíme trochou mouky a dáme na 15 minut odstát na teplé místo.
  • Mezitím do velké mísy dáme mouku, sůl, cukr a promícháme. Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, zamícháme a nakonec přilijeme kvásek.
  • Uhněteme hladké těsto, které by nemělo být ani moc lepkavé, ani příliš hutné.
  • Vytvarujeme z něj kouli, dáme do mísy, posypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 1 a 1/2 hodiny.

Příprava makové náplně:

  • Do malé hluboké pánve dáme mletý mák, oba druhy cukru, citronovou kůru, šťávu, máslo a mléko.
  • Zahřejte na středním ohni a mícháme, dokud nebude mít náplň velmi hladkou texturu.
  • Přidáme rozinky a necháme chvíli vychladnout. Než budeme náplň používat, uložíme jí do chladu.

Příprava kaštanové náplně:

  • Kaštany dáme do nádoby mixéru, přihodíme máslo, moučkový i vanilkový cukr a rozmixujeme.
  • Přilijeme smetanu na šlehání a mixujeme, až má náplň hladkou konzistenci. Přidáme rum a dochutíme.
  • Správná náplň nesmí být moc řídká, ale ani hustá. Dáme do lednice vychladit, než budeme plnit rohlíčky.
  • Příprava ořechové náplně
  • Do malé mísy dáme vlašské ořechy, cukr, citronovou kůru a mléko. Mícháme nejlépe stěrkou, dokud nezískáme hladkou texturu.
  • Vmícháme rozinky a dáme do chladničky.

Rohlíčky:

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si 3 plechy vyložené pečícím papírem.
  • Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 3 stejně velké díly. Dva díly dáme zpět do chladu a třetí díl vyválíme na tvar obdélníků, ze kterého vykrájíme nožem nebo rádýlkem trojúhelníčky.
  • Vezmeme makovou náplň a rozdělíme na jednotlivé trojúhelníčky. Od široké strany opatrně srolujeme až ke špičce a vytvarujeme do písmene C.
  • Takhle zpracujeme i zbývající dva díly těsta a kaštanovou i ořechovou náplň.
  • Naskládáme na jednotlivé plechy podle druhu a necháme ještě zhruba 10 minut kynout. Poté rohlíčky ještě rukama trochu roztáhneme, aby byly větší a o něco tenčí.
  • Poté všechny rohlíčky potřeme žloutkem, který rozmícháme s trochou vody. Necháme zaschnout.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, až bude povrch zlatavě hnědý. Vyjmeme z trouby, přendáme opatrně na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
  • Nakonec potřeme rozpuštěným máslem. Stejný postup platí pro všechny 3 druhy náplně.
Luxusní bratislavské rolky plněné chutnou náplní.
Zdroj: https://culinarytalks.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.