Bajgle, jak se těmto rohlíčkům také říká, jsou ideálním pohoštěním například k odpolední kávě, nebo třeba ráno ke kakau. Mají skvělou chuť a nikdy nezůstanete jen u jednoho kousku. Vynikající jsou i recepty na svatomartinské rohlíčky, které rovněž nemusí být připravovány pouze ve svátečním období.
Ingredience:
Těsto:
- 1/2 hrnku vlažného mléka
- 1/2 kostky čerstvého droždí (20 g)
- 1 lžička moučkového cukru a hladké mouky na zaprášení
- 350 g proseté polohrubé mouky (pokud nemáme, dáme 250 g hladké mouky smíchané se 100 g hrubé mouky)
- Špetka mořské soli
- 50 g prosetého moučkového cukru
- 2 žloutky
- 100 g rozpuštěného nesoleného másla
Na makovou náplň (na první 1/3 těsta):
- 100 g mletého máku
- 20 g prosetého moučkového cukru
- 1 – 2 sáčky vanilkového cukru
- 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce čerstvé šťávy z citronu
- 20 g másla
- 20 ml mléka
- Hrst sušených rozinek namočených v horké vodě smíchané s rumem
Na kaštanovou náplň (na druhou 1/3 těsta):
- 100 g uvařených a oloupaných kaštanů
- 10 g másla
- 10 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 – 4 lžíce smetany ke šlehání
- 1 – 2 lžíce rumu
Na ořechovou náplň (na třetí 1/3 těsta):
- 100 g vlašských ořechů
- 25 g rozinek namočených v tmavém rumu
- 40 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce mléka
Na dohotovení:
- 1 celé vejce na potření
- 2 – 3 lžíce čerstvého nesoleného másla na potření
Postup:
Příprava těsta
- Nejprve si připravíme kvásek. Do hrnku dáme vlažné mléko, přisypeme droždí a 1 lžičku cukru. Promícháme, poprášíme trochou mouky a dáme na 15 minut odstát na teplé místo.
- Mezitím do velké mísy dáme mouku, sůl, cukr a promícháme. Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, zamícháme a nakonec přilijeme kvásek.
- Uhněteme hladké těsto, které by nemělo být ani moc lepkavé, ani příliš hutné.
- Vytvarujeme z něj kouli, dáme do mísy, posypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 1 a 1/2 hodiny.
Příprava makové náplně:
- Do malé hluboké pánve dáme mletý mák, oba druhy cukru, citronovou kůru, šťávu, máslo a mléko.
- Zahřejte na středním ohni a mícháme, dokud nebude mít náplň velmi hladkou texturu.
- Přidáme rozinky a necháme chvíli vychladnout. Než budeme náplň používat, uložíme jí do chladu.
Příprava kaštanové náplně:
- Kaštany dáme do nádoby mixéru, přihodíme máslo, moučkový i vanilkový cukr a rozmixujeme.
- Přilijeme smetanu na šlehání a mixujeme, až má náplň hladkou konzistenci. Přidáme rum a dochutíme.
- Správná náplň nesmí být moc řídká, ale ani hustá. Dáme do lednice vychladit, než budeme plnit rohlíčky.
- Příprava ořechové náplně
- Do malé mísy dáme vlašské ořechy, cukr, citronovou kůru a mléko. Mícháme nejlépe stěrkou, dokud nezískáme hladkou texturu.
- Vmícháme rozinky a dáme do chladničky.
Rohlíčky:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si 3 plechy vyložené pečícím papírem.
- Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 3 stejně velké díly. Dva díly dáme zpět do chladu a třetí díl vyválíme na tvar obdélníků, ze kterého vykrájíme nožem nebo rádýlkem trojúhelníčky.
- Vezmeme makovou náplň a rozdělíme na jednotlivé trojúhelníčky. Od široké strany opatrně srolujeme až ke špičce a vytvarujeme do písmene C.
- Takhle zpracujeme i zbývající dva díly těsta a kaštanovou i ořechovou náplň.
- Naskládáme na jednotlivé plechy podle druhu a necháme ještě zhruba 10 minut kynout. Poté rohlíčky ještě rukama trochu roztáhneme, aby byly větší a o něco tenčí.
- Poté všechny rohlíčky potřeme žloutkem, který rozmícháme s trochou vody. Necháme zaschnout.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, až bude povrch zlatavě hnědý. Vyjmeme z trouby, přendáme opatrně na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
- Nakonec potřeme rozpuštěným máslem. Stejný postup platí pro všechny 3 druhy náplně.