Autentický, lahodný a relativně snadný vietnamský recept na jarní závitky plněné vepřovým masem, krevetami, rýžovými nudlemi a zeleninou.
Ingredience
- 450g čerstvých krevet
- 450g vepřové kýty
- hlávkový červený salát nebo ledový salát
- pár větviček máty
- pažitka
- balení rýžového papíru
- balení rýžových nudlí
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička cukru
Postup
- Vepřové maso uvařte ve vodě s lžičkou soli a lžičkou cukru.
- Maso vařte po dobu 30 minut. Poté, co se změní jeho barva na světle hnědou a vyplave na povrch, vyjměte ho.
- Krevety zbavte střívek, dejte do hrnce s vodou, přidejte 1/2 lžičky soli a vařte 1,5-2,5 minuty. Krevety by měly být průsvitné.
- Poté odstraňte skořápky a ocasy z krevet, nakrájejte je na polovinu podélně. Vepřové maso nakrájejte na tenké plátky, aby se vám snadněji rolovalo.
- Nudle uvařte dle pokynů na obalu. Mezitím si připravte zeleninu – opláchněte a usušte.
- Listy rýžového papíru namočte v talíři s teplou vodou asi na 5-10 sekund. Měl by se namáčet jen po takovou dobu, aby byl poddajný a snadno se s ním manipulovalo. Nesmí být příliš měkký a lepkavý.
- Namočený rýžový papír dejte na rovnou plochu. Položte salát na spodní část rýžového papíru. Na obou stranách nechejte 2-3 cm. Následuje vrstva máty a pažitky.
- Na vrchní část papíru naskládejte2-3 krevety a na ně nakrájené plátky vepřového masa. Nakonec přidejte do spodní části papíru pár nudlí, které rovnoměrně rozložíte.
- Přeložte levou a pravou stranu směrem ke středu. Poté přeložte spodní část nahoru, aby zakryla nudle. Aby závitek byl napnutý, při rolování lehce tlačte k sobě. Pokračujte v rolování a máte hotovo.
Pro milovníky asijské kuchyně jsme připravili také recepty na čínské kung pao a to ve 4 variantách!