Pravý pařížský dort

Pravý pařížský dort

Čokoláda kam se jen podíváte. Čokoládový korpus, čokoládový krém a čokoládová poleva, dělá z tohoto dortu naprostou čokoládovou bombu. Přesně tak jak to Francouzi ve své kuchyni umí.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 110 g mandlové mouky
  2. 90 g cukru kdystal
  3. 30 g hladké mouky
  4. 3 vejce
  5. Žloutek
  6. Bílek
  7. 50 g moučkového cukru
  8. 2 lžíce másla (rozpuštěného)

Na sirup

  1. Lžíce instantní kávy
  2. 5 lžic teplé vody
  3. 50 g cukru krupice
  4. 3 lžíce brandy nebo koňaku

Na krém

  1. Lžíce instantní kávy
  2. 125 ml vody
  3. 150 g cukru krupice
  4. 4 žloutky
  5. 230 g másla (změklého)

Čokoládová poleva

  1. 125 g másla
  2. 200 g čokolády na vaření

Na ozdobu

  1. 280 g čokoládových chipsů (nebo nakrájená čokoláda)
  2. 110 ml javorového sirupu

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  2. Vymažeme si dortovou formu a její dno vyložíme papírem na pečení
  3. Ve větší míse spolu smícháme mandlovou mouku, cukr krystal, hladkou mouku, všechna vejce, žloutek a mixujeme, dokud se vše spolu nespojí
  4. Ve vedlejší míse si vyšleháme bílky s moučkovým cukrem do hustého sněhu
  5. Sníh vmícháme do mandlového těsta
  6. Přidáme rozpuštěné máslo a opět promícháme
  7. Jednolité těsto přelijeme do připravené, vymazané formy a pomocí stěrky ho ve formě rozprostřeme
  8. Korpus pečeme 5 – 7 minut a poté ho vyndáme z trouby
  9. Korpus vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout
  10. Na kávový sirup smícháme instantní kávu s polévkovou lžící vody
  11. Kávu mícháme dokud se nerozpustí
  12. Zbylou vodu nalijeme do hrnce, přidáme cukr a přivedeme k varu
  13. Směs mícháme, dokud se cukr nerozpustí
  14. Poté směs sundáme z plotny, vmícháme rozpuštěnou kávu a přidáme alkohol
  15. Necháme vychladnout
  16. Na krém smícháme instantní kávu, lžíci vody a mícháme dokud se káva nerozpustí
  17. V hrnci si opět zahřejeme zbytek vody a rozpustíme v ní cukr
  18. Vodu s cukrem přivedeme k varu, aby se začaly vytvářet krystalky
  19. Poté hned odstraníme z tepla
  20. Ve vedlejší míse si vyšleháme žloutky, přidáme sirup a pomalu mixujeme
  21. Přidáme kávovou směs a šleháme na vysokou rychlost
  22. Krém může být více tekutý, to je v pořádku
  23. Když je krém vychladlý, přidáme kousky másla a šleháme na vysokou rychlost
  24. Vytvoří se nám hustý máslový krém
  25. Na čokoládovou polevu si na vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem
  26. Směs promícháme dohladka, poté čokoládu odstavíme a necháme zchladnout
  27. Na sestavení dortu si korpus rozřízneme na tři stejně velké části
  28. Základní korpus potřeme kávovým sirupem, poté namažeme pařížským krémem
  29. Položíme druhý korpus, ten potřeme kávovým sirupem a pomažeme čokoládovou polevou
  30. Navrch umístíme poslední korpus a ten potřeme kávovým sirupem
  31. Vršek dortu a jeho okraje potřeme zbylou pařížskou šlehačkou
  32. Dort dáme odpočinout do ledničky na 30 minut
  33. Zbývající čokoládu rozpustíme na vodní lázni, přidáme javorový sirup a smícháme
  34. Čokoládovou směsí dort polijeme

Abyste si nemuseli kupovat celé balení mandlové mouky, kupte si v obchodě pouze namleté mandle.

Dvoupatrový čokoládový krém, plný kakaové šlehačky a politý čokoládou.
Zdroj: bakeandtell.com
Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.