Čokoláda kam se jen podíváte. Čokoládový korpus, čokoládový krém a čokoládová poleva, dělá z tohoto dortu naprostou čokoládovou bombu. Přesně tak jak to Francouzi ve své kuchyni umí.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 110 g mandlové mouky
- 90 g cukru kdystal
- 30 g hladké mouky
- 3 vejce
- Žloutek
- Bílek
- 50 g moučkového cukru
- 2 lžíce másla (rozpuštěného)
Na sirup
- Lžíce instantní kávy
- 5 lžic teplé vody
- 50 g cukru krupice
- 3 lžíce brandy nebo koňaku
Na krém
- Lžíce instantní kávy
- 125 ml vody
- 150 g cukru krupice
- 4 žloutky
- 230 g másla (změklého)
Čokoládová poleva
- 125 g másla
- 200 g čokolády na vaření
Na ozdobu
- 280 g čokoládových chipsů (nebo nakrájená čokoláda)
- 110 ml javorového sirupu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Vymažeme si dortovou formu a její dno vyložíme papírem na pečení
- Ve větší míse spolu smícháme mandlovou mouku, cukr krystal, hladkou mouku, všechna vejce, žloutek a mixujeme, dokud se vše spolu nespojí
- Ve vedlejší míse si vyšleháme bílky s moučkovým cukrem do hustého sněhu
- Sníh vmícháme do mandlového těsta
- Přidáme rozpuštěné máslo a opět promícháme
- Jednolité těsto přelijeme do připravené, vymazané formy a pomocí stěrky ho ve formě rozprostřeme
- Korpus pečeme 5 – 7 minut a poté ho vyndáme z trouby
- Korpus vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout
- Na kávový sirup smícháme instantní kávu s polévkovou lžící vody
- Kávu mícháme dokud se nerozpustí
- Zbylou vodu nalijeme do hrnce, přidáme cukr a přivedeme k varu
- Směs mícháme, dokud se cukr nerozpustí
- Poté směs sundáme z plotny, vmícháme rozpuštěnou kávu a přidáme alkohol
- Necháme vychladnout
- Na krém smícháme instantní kávu, lžíci vody a mícháme dokud se káva nerozpustí
- V hrnci si opět zahřejeme zbytek vody a rozpustíme v ní cukr
- Vodu s cukrem přivedeme k varu, aby se začaly vytvářet krystalky
- Poté hned odstraníme z tepla
- Ve vedlejší míse si vyšleháme žloutky, přidáme sirup a pomalu mixujeme
- Přidáme kávovou směs a šleháme na vysokou rychlost
- Krém může být více tekutý, to je v pořádku
- Když je krém vychladlý, přidáme kousky másla a šleháme na vysokou rychlost
- Vytvoří se nám hustý máslový krém
- Na čokoládovou polevu si na vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem
- Směs promícháme dohladka, poté čokoládu odstavíme a necháme zchladnout
- Na sestavení dortu si korpus rozřízneme na tři stejně velké části
- Základní korpus potřeme kávovým sirupem, poté namažeme pařížským krémem
- Položíme druhý korpus, ten potřeme kávovým sirupem a pomažeme čokoládovou polevou
- Navrch umístíme poslední korpus a ten potřeme kávovým sirupem
- Vršek dortu a jeho okraje potřeme zbylou pařížskou šlehačkou
- Dort dáme odpočinout do ledničky na 30 minut
- Zbývající čokoládu rozpustíme na vodní lázni, přidáme javorový sirup a smícháme
- Čokoládovou směsí dort polijeme
Abyste si nemuseli kupovat celé balení mandlové mouky, kupte si v obchodě pouze namleté mandle.